Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un dünkü Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı "istihbarat birimlerinin de yeniden yapılandırılması gündemde" açıklamasının detayları ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgilere göre; ABD’de CIA ve FBI ya da İngiltere’de MI5 ve MI6 olduğu gibi MİT’teki iç ve dış istihbaratın ayrılması gündemde. Hükümete yakın gazetecilerin aktardığına göre; MİT, Cumhurbaşkanlığı’na bağlanarak dış istihbarata yönlendirilecek. İç istihbarat ise polis ve jandarmaya bırakılacak. Kırsalda jandarma istihbarat, şehir merkezlerinde polis istihbarat görev yapacak.

BAŞBAKAN'DAN ALINIP CUMHURBAŞKANI'NA VERİLECEK


2937 sayılı MİT Kanunu’nda, ‘MİT Müsteşarı 4’üncü maddede belirtilen görevlerin yerine getirilmesinden başbakana karşı sorumlu olup, başbakanın dışında herhangi bir kişi veya makama karşı sorumlu tutulamaz’ ifadesi yer alıyor. Yapılacak değişiklikle ‘Başbakana karşı sorumludur’ ibaresi yerine ‘Cumhurbaşkanına karşı sorumludur’ getirilecek. MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na bağlanması için ise OHAL kararnamesi ile bir düzenleme yapılması gerekiyor.

HAKAN FİDAN MODELİ


Söz konusu yapılandırmanın mevcut MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da uzun yıllardır üzerinde çalıştığı bir proje olduğu belirtiliyor.