Tunceli merkez ile Ovacık İlçesi arasında yer alan Munzur Vadisi Milli Parkı içinde, PKK'ya yönelik 1 metreyi aşan kar ve eksi 20 derece sıcaklıkta düzenlenen operasyonlarda çok sayıda sığınak ve barınak bulunarak imha edildi. PKK'lıların Tunceli-Ovacık karayoluna tuzakladığı 500 kiloluk bomba etkisiz hale getirildi.



[caption id="attachment_1084985" align="alignnone" width="670"] Foto: DHA[/caption]

 Tunceli'de iki gün önce ilk yerli üretim olan ANKA insansız hava aracının Munzur Vadisi içinde Bali Deresi ile Venk Köprüsü arasındaki sarp dağlık alanda canlı hareketliliği tespit etmesinden sonra başlatılan operasyonla birlikte Kobra helikopterleri, bölgeyi yoğun ateş altına aldı.



[caption id="attachment_1084987" align="alignnone" width="670"] Foto: DHA[/caption]



Bugün sabah erken saatlerinden itibaren de bölgeye özel eğitimli birliklerle kara operasyonu düzenlendi. Operasyon kapsamında Kirpi tipi zırhlı araçlar ile bölgeye taşınan profesyonel askerler, belirlenen noktalara konuşlandırıldı. Munzur Vadisi'nin Venk Köprüsü, Bali Deresi civarı, Sarıtaş bölgeleri ile vadinin hakim tepeleri ve iç kesimlerine giren askerler, birçok sığınak ve barınak tespit ederek bu bölgeleri kontrol altına aldı.

 


Sikorsky helikopterlerin de destek verdiği operasyonda Kobra helikopterler, kar kalınlığının yaklaşık 1 metreyi aştığı vadinin en üst tepeleri ile sarp ve derin vadilerin iç kesimlerindeki mağara ve barınma alanlarını bombaladı.



Tunceli 4'üncü Komando Tugay Komutanlığı ve 51'inci Motorlu Piyade Tugayı'na bağılı çok özel eğitimli birlikler, Venk Köprüsü civarında yaptıkları yol araması sırasında, Tunceli-Ovacık karayoluna 7 büyük ve 3 küçük mutfak tüpünden oluşan tahrip gücü çok yüksek, yaklaşık 500 kiloluk el yapımı patlayıcıyı bularak etkisiz hale getirdi. Dedektör köpeklerin de kullanıldığı operasyonda bazı PKK sığınakları ve tuzaklanan patlayıcılar da bu dedektör köpekler tarafından tespit edildi.

[caption id="attachment_1084994" align="alignnone" width="670"] Foto: DHA[/caption]

Bölgede hava sıkacklılığı yer yer eksi 20 dereceyi bulurken, her türlü kış şartlarına dayanıklı kıyafetler ile operasyona çıkan askerlerin sırtlarında yaklaşık 30 kilo teçhizat taşıdıkları görüldü. Venk Köprüsü bölgesinde tespit edilen birçok PKK sığınak ve barınağında bulunan bol miktardaki yaşam malzemesi de askerler tarafından imha edildi. Sığınaklar civarında tuzaklanan iki adet el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirildi.

DHA