Dünyaca ünlü filozof, dilbilimci ve tarihçi Prof. Dr Noam Chomsky, Türkiye’de son zamanlarda hakkında yapılan eleştirilere cevap verdi. Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Cihan Haber Ajansı'na özel demeç veren ünlü düşünür. kendisini eleştirileren için “Ciddi birşeyler söylemişlerse kesinlikle dikkate alırım. Ama ciddi şeyler söylemiyorlarsa hiç ilgilenmem” dedi ve Erdoğan hakkında suçlamalarda bulundu. Açıklamadan ziyade röportajın zamanlaması dikkatlerden kaçmadı.

[caption id="attachment_1079353" align="alignleft" width="670"] FOTO:Cihan/Arşiv - Cihan Haber Ajansı, Türkiye'de tartışmalara neden olan Chomsky ile "Türkiye üzerine" söyleşi yaptı.[/caption]

AKP iktidarının ilk yıllarında Erdoğan’a ilişkin sorulara ılımlı ve destekler mahiyette verdiği cevapları ile bilinen Chomsky, son zamanlarda yaptığı çıkışlarla özellikle AKP'ye yakın medya organları tarafından sert bir dille eleştiriliyordu. Erdoğan ile ilgili yaptığı açıklamalarla gündeme gelen Amerikalı düşünür, Cihan Haber Ajansı'nın sorularını yanıtladı.

"ERDOĞAN'IN TARAFSIZ VE DEMOKRATİK OLDUĞUNU SANIYORDUM"


Prof. Dr Chomsky, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iktidara geldiği ilk yıllarda Türkiye’yi daha demokratik ve tarafsızlık yöne götüreceğini düşündüğünü ama daha sonradan bunların tersine döndüğünü söyledi.

Akademik çalışmalarını 51 yıldır Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) Dilbilim ve Felsefe Bölümü'nde sürdüren Profesör Dr. Noam Chomsky, Erdoğan’daki değişliği için “Çok üzücü ve ciddi gelişmeler” nitelemesinde bulunarak “Erdoğan’ın Kürt ve Türk halkına karşı politikaları, sert baskılar ve artan otoriterliğe doğru tehlikeli bir yönde ilerliyor” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin geleceğini halkın irade ve tercihine bağlı olduğunu kaydeden ünlü düşünür, “Umut ediyorum ki, Türk halkı son zamanlarda yaşanan olaylara, bu yüzyılın başlarında attığı ümit verici adımları yineleyerek cevap verir” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN İÇİN 'KATİL' DEMİŞTİ


“Barış İçin Akademisyenler” bildirisine imza atan yabancı isimler arasında da bulunan Amerikalı ünlü düşünür Naom Chomsky, geçtiğimiz günlerde El Cezire'ye verdiği Türkiye röportajı ile gündeme gelmişti. Chomsky Türkiye’de son derece baskıcı bir rejim olduğunu savunmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için ‘katil’ sıfatını kullanmıştı.

"KILIÇLAR ÇEKİLDİ" TARTIŞMASI


Cihan Haber Ajansı'nın bu özel röportajı "kılıçlar çekildi" tartışmasının sürdüğü şu günlerde yapması da dikkatlerden kaçmadı. ABD'de ikamet eden ve hakkında "terör örgütü lideri olduğu gerekçesiyle yakalama kararı bulunan" Gülen cemaati lideri Fethullah Gülen, son sohbetinde Hz. MUhammet'in bir hadisini aktararak "cennetin kılıçların gölgesinde olduğunu" söylemiş savaş durumunda ise "kılıcın hakkını vermek" gerektiğini duyurmuştu. Dün de cemaat yazarı Ali Bulaç'ın içerisinde "Kılıç her zaman gayrimeşru bir siyaset aracı mıdır? Zorbalar kılıç kullanır da, mazlumların kılıç kullanma hakları yok mu?" cümlesi bulunan yazısı, Özellikle AKP'li yazar ve yorumcular tarafından "Gülen cemaati kılıçları çekiyor" şeklinde yorumlanmıştı.