Zeynep GÜRCANLI/ANKARA
Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş, Ankara'da Devlet Mahallesi'nde gerçekleştirilen terör saldırısında 28 kişinin öldüğünü, 61 kişinin de yaralandığını açıkladı. Kurtulmuş, "vefat edenler arasında askerler olduğu gibi, sivillerin olduğunu da tahmin ediyoruz" dedi.


Saldırıdan sonraki 3. dakikadan itibaren ambulanslar olay yerine sevkedildiğini kaydeden Kurtulmuş, "32 ambulansla yaralılar hastanelere taşındı.Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan 7 kişilik savcılar heyeti, ilk soruşturmaya başladı" dedi.

KİMİN GERÇEKLEŞTİĞİNE İLİŞKİN HENÜZ BELLİ DEĞİL
Kurtulmuş, terör saldırısının hangi örgüt tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin "bilgi olmadığını" da belirterek, "Saldırıyı kimin gerçekleştirdiğine dair bilgi yok. Açıklama da yapılmadı. Ama en kısa zamanda saldırının ardında kimlerin olduğu ortaya çıkarılacaktır" dedi.

BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR
Saldırının ardından "bilgi kirliliği" yaşandığı kaydeden Kurtulmuş, "Kamuoyundan beklentimiz şu; ilk andan itibaren bilgi kirliliği şebekeleri ortaya çıkarıyor. Ve vatandaşlarımızı korku ve paniğe sevkediyorlar. Zaman zaman Ankara'da başka bombaların da patladığına ilişkin haberler yer aldı ama. şunu söyleyebilirim;
Bu akşam itirabıyla ikinci patlama oldu. Ama o bomba patlaması değil, güvenlik güçlerinin şüpheli bir paketi imha etmesinde ortaya çıkan bir patlamaydı. "

ÖLENLER BİZLER DE OLABİLİRDİK
Kurtulmuş, terör saldırısında ölenlerin doğrudan hedef alınmadıklarını, o saldırıda hayatını kaybedenlerin "tesadüfen seçildiklerini" söyledi. ölenlerin "başkaları da olabileceğini" vurguladı.

Kurtulmuş şöyle dedi;
"Bu bombayı patlatanlar, orada bu akşam vefat eden, şehit olan kardeşlerimizitesadüfen seçtiler. Belki,  "Başkaları da olabilirdi. Bizler de olabilirdik. 78 milyonun başka ferdi de olabilirdi"

Kurtulmuş şöyle devam etti;
"Bu olayın arkasındaki sorumlular ortaya koyulacaktır. Bu saldırı sadece orada servis otübüslerinin içinde bulunan askeri personele karşı yapılmış bir saldırı değildir. Bu saldırı, milletimizin tamamına karşı yapılmış, alçakca, şerefsizce, haince, sinsice yapılmış bir saldırıdır. "

"SİYASAL DESTEK VERENLERİ DE LANETLİYORUZ"
Sadece terör eylemini yapanları değil, onun destekçilerini "lanetlediklerini" kaydeden Kurtulmuş, "Bu saldırıyı yapanları lanetliyoruz derken, o saldırıyı yapanlar değil, o saldırıyı yapanları maşa olarak kullananlar, o saldırının arkasındaki silah, mühimmat, lojistik desteklerini,hatta siyasal destekleri verenleri de lanetlediğimizi de açıkça ifade ediyorum." diye konuştu.

"ÇOK TARAFLI TERÖR HEYYULASI"
Suruç, Ankara, İstanbul saldırılarını sayan Kurtulmuş, "tüm bu saldırılara karşı tüm Türkiye vatandaşlarını "yek vücut olmaya"çağırdı.

Son saldırının "iyi planlanarak yapıldığını" da vurgulayan Kurtulmuş şöyle dedi;
"22 Temmuz'dan itibaren harekete geçirilen çok taraflı bir terör heyyulası ile karşı karşıyayız. Çok taraflı, çok yönlü, ve birçok terör örgütünü sahada eş zamanlı olarak kullanabilen bu terör çeteleri maselef Türkiye'de önce suruç'ta, arkasından Ankara Garı'ndaki patlamayla,arkasından İstanbul'daki patlamayla Türkiye'ye gözdağı vermeye çalışıyorlar. Milletimizi terörün kıskacı ve sarmalı içerisinde bir bataklığa doğru sürüklemek istiyor."

TERÖRE KARŞI TEK VÜCUT OLALIM
Tüm Türkiye'yi teröre karşı "milli birlik oluşturmaya" çağıran Kurtulmuş, "hangi siyasi görüşten olursak olalım, siyasi görüşümüz ne olursa olsun, teröre karşı milli birlik oluşturma ihtiyacı vardır. hiçbir ama ya da fakat demeden, terör örgütlerinin birisini ya da bazılarını kendisine yakın hissetmeden, ya da nasılsa hükümete karşı bunlar bu işleri yapıyorlar, hükümete zarar veriyorlar duygusu içinde olmadan, herkesi, tüm kardeşlerimizi, tüm vatandaşlarımızı teröre karşı tek vücut olmaya davet ediyorum" dedi.

İSİM VERMEDEN ABD'YE MESAJ
Uluslararası camiayı da teröre karşı "Türkiye'nin yanında olmaya" davet eden Kurtulmuş, "sadece kuru bir takım kınama cümlelerinden artık Türkiye tatmin olmadığını herkesin bilmesini isterim" dedi.

Türkiye'nin "PKK terör örgütünün devamı" dediği PYD'ye destek veren ABD'yi ve diğer ülkeleri de isimvermeden eleştiren Kurtulmuş, "Dışardan, dost bildiğimiz, ortak bildiğimiz ülkelerden ne tür tepkilerin geldiğini de görüyoruz" dedi.

Konunun artık "basit bir kınama meselesi"* olmaktan çıktığını söyleyen Kurtulmuş, "bu Türkiye'nin bekası meselesidir" dedi. Hükümet sözcüsü, şöyle konuştu;

"İYİ TERÖR ÖRGÜTÜ, KÖTÜ TERÖR ÖRGÜTÜ DİYEREK..."
"Bütün ülkelerden, teröre karşı olan, gerçekten uluslararası hukuka saygı gösteren, insan hakve özgürlüklerine saygı gösteren ve gerçekten Türkiye ile dostluk ilişkisi içerisinde olduğunu ifade eden herkese, çok şiddetli bir şekilde, teröre karşı Türkiye'nin yanında durmaları çağrısı yapıyorum. Yoksa, bir takım terör örgütleri iyidir, bir takım terör örgütleri kötüdür diyerek, terör örgütlerini tasnif ederek, terör örgütleri üzerinden yürütülen vekalet savaşları dolayısıyla, bir takım güç elde ettiklerini zannedenler, malesef terör çetelerinin ağlarının içine düşmekten kendilerini alamayacaklardır. Onun için gün bugündür. Sadece Türkiye'nin yanında durduklarını göstermek bakımından değil, kendilerinin bu anlamda dahagüçlü, daha emin bir geleceğin içerisinde olabilmeleri için, bu akşam bizim yaşadığımız bu hain ve sinsi saldırıya karşı herkesin en yüksek tonda cevap vermesini bekliyoruz."