Sakarya'nın Arifiye ilçesinde 16 yaşındaki Eyüp B., geçen salı günü bir inşaatta bulduğu metal maddeyi evine getirdi. Aynı geceden itibaren mide bulantısı yaşayan genç, çarşamba günü hastaneye götürüldü. İğne vurularak evine yollanan Eyüp B.'nin vücudunda morluklar ve yaralar çıktı. Genç dün sabah Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi'ne getirildi.

radyoaktif-madde-1

TOZ MASKESİ DAĞITILDI


Burada doktorlar radyasyon zehirlenmesinden şüphelenince, AFAD’a haber verildi, Arifiye'deki evin bulunduğu sokak boşaltıldı, halka toz maskesi dağıtıldı. Bu sırada Eyüp B.’nin bulunduğu çocuk acil servisine girişler yasaklandı. Personel dışarı çı karılıp hastalar başka hastanelere yönlendirilirken, radyasyon ölçümü için de uzmanlar çağırıldı.

VALİ COŞ: MUHTEMELEN PİL


İlde panik artarken Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş gerekli araştırmanın yapıldığını ve herhangi bir radyoaktif maddeye rastlanmadığını belirterek, “Ankara’dan Atom Enerjisi Kurumu’ndan da ekip intikal etti. Yapılan ölçümlerde yayılmış radyoaktif madde tespit edilemedi. Radyoaktif kalıntı olabileceği varsayımıyla alınan tedbirler kaldırıldı. Muhtemelen pil. Kimyasal madde kaynaklı alerji olabilir. Alınan güvenlik önlemlerini de kaldırdık. Çocukta kontrol amaçlı olarak tutuluyor” dedi.

TAEK: RADYOAKTİF MADDE


Ancak Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) yaptığı açıklamada “Radyoaktif kaynak, endüstri yel radyografide kullanılan İridyum-192 radyoizo topu olup kapalı kaynak formundadır” dedi. TAEK, endüstriyel radyografi alanında çalışan bir firma nın Sakarya’nın Kızılcıklı köyü yakınlarında baraj şantiyesinde kullandığı cihazın içindeki radyoaktif kaynağın düşürüldüğü ve bulunamadığı ihbarı üzerine Acil Durum Müdahale Ekibi’nin yollandığı nı açıkladı. Bulunan radyoaktif kaynağın emniyet altına alındığını açıklayan TAEK, “Radyoaktif kaynağın bulunduğu yer ve çevresinde radyolojik açıdan herhangi bir bulaşma veya anomali söz konusu değildir.”

Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekre teri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam, Eyüp B.’nin kalça bölgesinde şişlik, kızarıklık ve 2. derece yanıklar olduğunu belirtti. Sağlam, B. ailesinden 9 kişinin yapılan tetkiklerinde herhangi bir radyasyon riski ne rastlanmadığını kaydetti.


İridyum 192 nedir

İridyum'un radyoaktif izotopu olan iridyum-192, 73 günlük yarı ömre sahip. İridyum-192 röntgen ve başka görüntüleme işlerinde kullanılan cihazların içine yerleştiriliyor. Kalın kurşun blokların içinde muhafaza edilen nükleer madde kontrolsüz olarak açıldığında 30 metreye kadar ölümcül radyasyon yayabiliyor. Bu nedenle iridyum-192’inin terör örgütleri tarafından ‘kirli bomba’ yapımında kullanılması en büyük korku.