20 Ocak 2009 tarihinde ABD'nin başkanlık koltuğuna oturan Barrack Obama önümüzdeki kasım ayında yapılacak seçimin ardından 2017'nin ocak ayında görevini halefine devredecek.  2014 yılında yapılan ara seçimlerin ardından Temsilciler Meclisi ile Senato'daki çoğunluğu Cumhuriyetçilere kaptıran ve başkanlığının son iki yılını 'topal ördek' olarak geçiren Obama, 8 yıllık başkanlık süresi içerisinde Türkiye ile yakın ilişkiler içerisinde bulundu. Obama yönetimi gerek Başbakanlığı gerekse Cumhurbaşkanlığı döneminde Erdoğan ile de ilişkilerini hep sıcak tuttu. Ancak Obama ve Erdoğan arasına Suriye'deki gelişmelerin ardından kara kedi girdi.

SÖZCÜ/İSTANBUL

[caption id="attachment_1131629" align="alignleft" width="670"] FOTO:DHA - Obama ile Erdoğan'ın arasına son bir yılda 'kara kedi' girdi.[/caption]

2015'İN EKİM AYI DÖNÜM NOKTASI OLDU


Esad'ı devirmek için tasarlanan Eğit-Donat projesinin 2015 yılının Ekim ayında fiyaskoyla sonuçlanmasının ardından Obama ve Erdoğan ilişkileri gerildi. Şubat ayında Obama'nın özel temsilcisi Brett McGurk'u Kobani'ye PYD temsilcileri ile görüşmesi için göndermesinin ardından da ilişkiler kopma noktasına geldi.

[caption id="attachment_1131626" align="alignleft" width="670"] Brett McGurk'un ziyareti sırasında görüştüğü isimler arasında, PKK'nın Kandil kadrosundan önemli bir isim olan Polat Can da yer almıştı.[/caption]

Erdoğan, siyasi tarihinde ilk kez bir ABD başkanını sert sözlerle eleştirdi ve Obama'ya “Biz nasıl güveneceğiz? Ben miyim senin ortağın yoksa Kobani’deki teröristler mi?” diye tepki gösterdi.

SON TELEFON GÖRÜŞMESİ KRİZE NEDEN OLDU


Daha sonra Beyaz Saray ve Ankara arasındaki mekik diplomasisi bile buzları eritmeye yetmedi. Hatta Erdoğan ile Obama'nın son 'telefon' konuşması krize dönüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama 'Kobani polemiğinin' ardından Suriye’deki son gelişmelerle ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, görüşme sonrası Beyaz Saray’dan ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan “Görüşme konusuna” ilişkin farklı açıklamalar gelmişti. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Obama’nın “Suriye rejiminin ve YPG’nin kuzeybatı Suriye’deki ilerlemesinden endişe ifade ettiğini” belirtirken; Beyaz Saray, Obama’nın sadece “Suriye rejiminin ilerlemesinden endişe duyduğunu” bildirmişti. Yani Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada “YPG vurgusu” vardı. Yine Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada yer bulan “Obama’nın Türkiye’den de ‘aynı bölgeye yönelik top atışlarını kesmesini istediği’ ifadesi Cumhurbaşkanlığı’ndaki açıklamada yer almamıştı.

[caption id="attachment_1131639" align="alignleft" width="670"] FOTO:DHA - Obama'nın Erdoğan için "beceriksiz, otoriter' dediği iddia ediliyor.[/caption]

SON ÇIKIŞ OBAMA'DAN


Son olarak ABD’nin önde gelen dış politika dergilerinden Atlantic, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağır sözlerle eleştirdiğini yazdı. Derginin yazarı Jeffrey Goldberg, dış politikaya ilişkin sorularını yanıtlayan Obama’nın, Erdoğan’ı ‘beceriksiz’ ve ‘otoriter’ olarak tanımladığını iddia etti.  Hatta Goldber Obama’nın söz konusu röportajda “en çok canını sıkan” liderlerden birinin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, diğerinin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi.

Derginin internet sitesinde de yayınlanan röportajda, Goldberg ABD Başkanı Barack Obama’nın, Cumhurbaşkanı önceleri ılımlı bir Müslüman ve Doğu ile Batı arasındaki uçuruma köprü olabilecek bir kişi olarak, şimdi ise ‘beceriksiz’ ve ‘otoriter’ olarak gördüğünü yazdı. Röportaja göre, Obama Erdoğan’ın, güçlü ordusunu Suriye’ye istikrar getirmek için kullanmaktan kaçındığını söyledi.

[caption id="attachment_1131641" align="alignleft" width="670"] FOTO:DHA - Erdoğan ve 9 ay daha başkanlık yapacak olan Obama arasındaki ilişkilerin seyri ise şimdilik merak konusu[/caption]

YALANLAMA GELMEDİ


Obama'nın telaffuz ettiği iddia edilen bu 'sıfatlar' ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'e de soruldu. Obama’nın röportajda söylemiş olduğu öne sürülen sözleri inkar etmeyen Toner soruyu, “Röportajın farkındayız. Çok geniş kapsamlı konuları içeren bir röportaj. Obama’nın ne dediği ya da demediği konularında konuşmayacağım. Şurası açık ki Türkiye ile birlikte çalışmayı sürdüreceğiz. Ortada karmaşık bir IŞİD sorunu var, Türkiye ile değişik konularda stratejik farklılıklarımız var. Ama bununla birlikte Türkiye önemli adımlar attı, sığınmacılara kapısını, IŞİD ile mücadelede bize İncirlik üssünü açtı” diye yanıtladı.

KRİZİN GÖLGESİNDE ABD'YE GİDİYOR


Tüm bu yaşananların gölgesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD gezisinin tarihi de belli oldu. Erdoğan, 29 Mart-2 Nisan 2016 tarihleri arasında Amerika’ya ziyarette bulunacak. Başka bir deyişle Erdoğan ilk kez 'liderler krizinin' gölgesinde ABD'ye ayak basacak.