Törende Başbakan Binali Yıldırım’ın ardından sahneye çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, teröre karşı sert mesajlar verdi. Terör örgütlerinin ve onlara destek verenlerin yanıldıklarını, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki çukur eylemlerinde gördüklerini ifade eden Erdoğan, “Yanıldıklarını bugüne kadar büyükşehirlerimizde yaptıkları bombalı eylemlerde gördüler. Yanıldıklarını uluslararası alanlarda defalarca kurdukları tuzaklarda gördüler ama inatla kalleşçe saldırmaya devam ediyorlar. Bugün bizim ülkemizde patlayan bombalar yarın mutlaka onları bizim ülkemize gönderenlerin ellerinde de infilak edecektir. Biz hiçbir ayrım yapmaksızın terörü, teröristleri tamamen reddeden bir milletiz. Rabbim milletime bir daha böyle acılar yaşatmasın. Hiçbir savaş meydanında verilen kayıplar mücadelenin durmasına yol açmaz. Tam tersine verilen her kayıp zafere ulaşma azmini daha da arttırır. Biz de terör örgütlerinin ve onları kullananların bizim önümüzde bariyerler kurmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

“OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ'NÜ ADIM ADIM TAKİP ETTİM”

Erdoğan, “Bugün Osmangazi Köprüsü ile otoyolun 12.6 kilometrelik bir bölümünü de açıyoruz. Böylece otoyolumuzun Gebze’den Gemlik’e kadar olan kısmında kesintisiz seyahat olanağı mümkün hale geliyor. Bursa’ya kadar olan kısmın da büyük ölçüde tamamlandığını biliyorum. O kısmın da açılması ile birlikte etap etap bu proje devreye girecektir. İstanbul’dan İzmir 8 saatten 3 saatin altına düşecek. Sadece 3 saatin altına düşmekle kalmayıp kaza riskinin de minimize olduğu bir dönem başlayacak” diye konuştu.

“KANAL İSTANBUL’U DA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, köprünün yapılışı sırasında kopan halat sebebiyle intihar eden Japon mühendis Riyoichi Kıshi’yi de unutmadı. Japon mühendisi minnetle andığını ifade eden Erdoğan, “Osmangazi Köprüsü, Marmara Otoyolu Ringinin de çok önemli bir parçasını oluşturuyor. Şimdi gündemimizde Çanakkale 1915 köprüsü var. Fakat bir şey daha var. Onun sözünü Sayın Başbakan bakanken birlikte karar vermiştik. O da Kanal İstanbul projesi. Bunu da hayata geçireceğiz. Bize ulusal değil, uluslararası camiada devrim niteliğinde yatırımlar yakışır. Biz bir çağı kapatıp bir çağı açan ecdadın torunlarıyız. Bize bunlar yakışır. İşte bu köprüyü de süratle inşa ettiğimizde Tekirdağ’dan Balıkesir istikametine kesintisiz otoyol hizmeti verilebilecek ve böylece Marmara Otoyol Ringi tamamlanmış olacaktır” dedi.

“BUNLAR İNSAN TÜCCARI, UYUŞTURUCU TÜCCARI”

Güneydoğu ve Doğu bölgesinin terör belasından arındırıldığında, oralarda da çok büyük sıçramalar olacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu bakımdan en uygun bölgelerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olduğunu düşünüyorum. Hatta terör belasından arındırıldığında orada çok büyük bir büyüme bekliyorum. Hatta terörün de bu yüzden orada ateşlendiğini düşünüyorum. Bunların insanlıkla alakası yok. Bunların Kürt kardeşlerimle alakası yok. Bunlar sadece can alsınlar ve kandan beslensinler. Dertleri bu. Bunlar insan tüccarı, uyuşturucu tüccarıdır. Sözde aydınlar da bunlara lojistik destek sağlarlar. Bu aydınların eline düşen çocuklar ne yapar, o gençlerin hali ne olur. O yüzden anneler, babalar çocuklarınıza sahip çıkın ve sakın, ‘bu aydındır’ diye çocuklarınızı bunların ellerine bırakmayın. Dün akşam patlamadan sonra bunların attıkları tweetleri gördünüz. Nasıl bir tarafı felçli olan bir kişi tam kapasite çalışamazsa, ülkemizdeki tüm bölgeleri harekete geçirmeden de biz hedefimize ulaşamayız. Türkiye emin olun bu süreçten güçlenerek çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.

“DEVLETİN İÇİNDE DEVLET OLMAZ”

Erdoğan, “Onlar da böyle inanıyorlar. Devletin içerisinde devlet olmaz. Bizim tek devletimiz var o da Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Paralel devletmiş, şu devletmiş, bu devletmiş, ne paraleli? Neredesin? Pensilvanya’da, neredesin Avrupa’da, Amerika’da şurada burada, cezaevinde. Bunların inlerine gireceğiz demiştik, girdik. Şimdi uzaktan uzağa oradan bakıp tweetlerle Türkiye’yi karıştırmaya çalışıyorlar. İnanıyorsak üstünüz. Bizler inanıyoruz ve üstünüz hiç endişeniz olmasın. Şehitlerimiz sebebiyle hüzünlü bir Ramazan geçirdik ve hüzünlü bir bayram kutlayacağız ama unutmayın her güçlükle beraber bir kolaylık da veren yüce Rabbimizin bu müjdesine nail olacağımız günün yakın olduğuna inanıyorum. Bayramlar husumetleri ortadan kaldıracağımız günlerdir. Bu mübarek günlerin hatırına daha çok çalışarak, daha çok bütünleşerek yola devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

KÖPRÜ BAYRAMDA ÜCRETSİZ

Erdoğan, “İnşallah Osmangazi Köprüsü bayram sonuna kadar ücretsiz olarak halkımızın hizmetinde olacaktır. Ben girişimci firmalarımızın bu jestini inşallah bu köprümüzün sadakası olarak hayırlı olacak diyorum. Şimdiden Osmangazi Köprüsü’nden geçip Orhangazi’ye doğru gittiğinizde sağa bakıyorsunuz yemyeşil, sola bakıyorsunuz yemyeşil dünya güzeli bir yoldan ilerliyorsunuz. Artık körfezi dolaşmak için de uğramayacaksınız sadece 6 dakika sürecek” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, köprünün yapımında emeği geçenlere plaketlerini verdi. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım Osmagazi Köprüsü'nden ilk kez geçti. Köprü üzerinde milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu ile bir araya gelen Recep Tayyip Erdoğan, Sofuoğlu ile sohbet etti. Kenan Sofuoğlu, köprü üzerinde bir kez daha gösteri yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kenan Sofuoğlu'nun gösterisini canlı olarak izledi.

İşte köprüyle ilgili merak edilen her şey...

30 Mart 2013'te Yalova Altınova Hersek şantiyesinde düzenlenen törenle temeli atılan köprü, yaklaşık 39 ayda tamamlandı.

Körfezin iki yakasını birleştiren 113 tabliyenin ilki 7 Ocak 2016'da monte edildi.

Körfezi dolaşma derdini bitirecek projede geçiş ücretinin 35 dolar + KDV olacağı açıklanmıştı. Daha sonra bu ücrette indirim olacağı belirtilirken KDV oranı ise yüzde 8 oldu.

15426260

252 metre kule yüksekliğine, 35,93 metre tabliye genişliğine, bin 550 metre orta açıklığına ve 2 bin 682 metre uzunluğa sahip köprünün yapımında 8 bin işçi çalıştı.

123
İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek, toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İzmit Körfezi 4 dakikada geçilebilecek.

15426248

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak.

15426272

Motosikletçi Kenan Sofuoğlu tamamlanan köprü üzerinden geçen ilk taşıtı kullandı. Sofuoğlu motosikleti ile 400 kilometre hız yaptı.

3123213213