MANİSA'da 16 yaşındaki otistik ikizlerine tek başına bakan anne Saadet Şeranoğlu, çocukları 3 yılda 14 öğretmen değiştirince, diğer otizmli annelerle bir araya gelip dernek kurdu. Şeranoğlu, 4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle çocuklarının eğitim hakkının 3 yıl sonra biteceğini belirterek, "Otizm hayat boyunca devam ediyor. Biz anneler olarak otistik çocukların eğitiminin sürekli olmasını istiyoruz" dedi.
Manisa'da yaşayan 3 çocuk annesi Saadet Şeranoğlu, otistik ikiz çocukları Oğuz Özer ve Ozan Özer'e eğitim aldırabilmek için yaşadığı zorlukları anlattı. 20 yaşındaki ilk oğlunun sağlıklı olduğunu, ikiz çocuklarının otistik olduğunu ise 18 aylıkken öğrendiğini söyleyen anne Saadet Şeranoğlu, çocuklarının 3 yılda 14 öğretmen değiştirdiğini ve birçok okula gitmek zorunda kaldığını belirtti. Eşinden ayrı yaşayan Saadet Şeranoğlu, "Manisa'da otizmle ilgili okul olmadığı için 2005 yılına kadar Menemen'deki Sabahat Akşıray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi'ne (OÇEM) götürdüm. 2005 yılında çıkan yasa ile birlikte Manisa'da da okullarda alt sınıf açılması hakkı çıktı. Ancak derdimiz burada da bitmedi. Benim evim şehrin diğer tarafındayken bana şehrin diğer ucunda okul gösterdiler. Her gelen öğretmen kaçıp gitti. 3 yılda çocuklarım 14 öğretmen değiştirdi. Zaten ne okul müdürleri ne de veliler çocukları istemiyorlardı. Çok uğraştım ama 3 sene dayanabildim. Çocuklarımı engelli okulu olan İş Eğitim Merkezi'ne göndermeye başladım" diye konuştu.
DERNEK KURDU
Otizmli çocukların haklarını daha iyi savunabilmek için diğer annelerle bir araya gelip dernek kurduklarını söyleyen Şeranoğlu, "2010'da 4 anne ile birlikte Manisa Otizm Derneği'ni kurduk. Otizmli çocukların çoğu okulda eğitim alamıyor. Bu nedenle bazı becerileri kazanamıyorlar. Küçükken dışarı çıkarabiliyordum. Ancak büyüdükçe hiçbir yere gidemez olduk. Sadece okula götürebiliyoruz. Çünkü yıllar boyunca iyi eğitim alamadılar. Bunun için çok uğraştım. İyi bir eğitim alabilselerdi, evde tutmak zorunda kalmazdım" dedi.
Çocukların eğitim hayatı boyunca çektiği zorlukların yanı sıra 4+4+4 eğitim sisteminden dolayı da mağdur olduklarını söyleyen anne Şeranoğlu, 3 yıl sonra zorunlu eğitim haklarının biteceğinden dolayı hiçbir devlet okuluna gönderemeyeceğini söyledi. Otizmin geçen bir hastalık olmadığını anlatan Şeranoğlu, otizmli çocuk anneleri olarak eğitimde yaş sınırının olmamasını istedi. Şeranoğlu, "Çocuklarım 19 yaşında okulu bitirmiş olursa 19 yaşından itibaren zorunlu eğitimin dışına çıkmış olacak. Maksimum sınır 23. Daha önce yaş sınırı yoktu. Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi de lise değil kurstu. Her yıl aynı çocuklar okula gidebiliyordu. Sorun olmuyordu. Şimdi eğitim çağı dışına çıkmış oluyorlar. Çocukların bedenlerinin büyümeleri eğitim haklarının bittiği anlamına gelmesin. Bu çocukların sürekli eğitim almaları lazım. Bu çocuklar büyüdükçe anneler de yaşlanıyor. Otizmli çocukların anneleri olarak eğitimde yaş sınırının olmamasını istiyoruz" diye konuştu.

DHA