İstanbul Otobüs Özel Halk Otobüsü Sahipleri ve İşletmecileri Esnaf Odası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yarından itibaren geçerli olacak toplu taşıma ücretlerine yönelik zammı yetersiz bularak zammın işletme maliyetlerini karşılamayacağını savundu.

Özel Halk Otobüsü Sahipleri ve İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı İsmail Yüksek yaptığı yazılı açıklamada, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen otobüs, tramvay, metro, tünel, vapur, tren yolcu taşıma ücretleri 31 Ocak 2016 (yarın) tarihinden geçerli olmak üzere; tam bilet 2.30, öğrenci 1.15, indirimli ise 1.60 lira'ya çıkarılmıştır. Yapılan düzenleme ile artış oranı yaklaşık yüzde 7 olarak yansımaktadır" dedi.

"Oysa son bir yıl içerisinde işletme ve işçilik giderlerinde yaklaşık yüzde 25 oranında bir artış yaşandığı görülmektedir" diyen Yüksek, "Bu da göstermektedir ki yapılan düzenleme işletme maliyetlerinin altında kalmaktadır. Kent içi yolcu taşıma tarifesine bundan önceki son zam Haziran 2004 tarihinde ve yine enflasyon rakamlarının altında bir oranda yapılmıştır. Özetle kent içi toplu taşıma tarifeleri 20 aydan beri değişmemiştir. Ayrıca Asgari ücretin yükseltilmesi nedeniyle personel giderlerimiz yakşaşık yüzde 25 oranında artmıştır. Bunun yanında, araçlarımızın zorunlu olarak yüzde 100 alçak tabanlı ve yeni araçlarla değişimi de maliyetimizi yüzde 25 oranında artırmıştır. Bütün bunlar ve Avrupa emsal kentlerindeki yolculuk ücretinin 1 avro olduğu dikkate alındığında, mevcut tarifenin bugün de yetersiz olduğu ortaya çıkmakta ve işletme giderlerini teminde özel halk otobüslerini mağdur ettiği sonucuna varılmaktadır" diye konuştu.

DHA