Cihangir Roma Parkı'nda yapılması planan 'Cihangir Sosyal Tesisi' inşaatında çok sayıda tarihi esere rastlandığı için kepçe ile kazılar durdurularak, arkeolojik kazıya başlandı. Perşembe günü başlayan ve Cihangir sakinlerinin arkeolojik sit alanı olduğu için karşı çıktığı inşaat cuma günü tarihi sarnıç bulunduğu için durdurulmuştu. Bugün sabahın erken saatlerinde kepçelerin tekrar çalışmaya başladığı inşaat alanında çok sayıda esere rastlandığı için, kepçe ile kazı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından durduruldu.

İLGİLİ HABERRoma Parkı'na ne yapılıyor?Roma Parkı'na ne yapılıyor?

İZİNLER ALINDI


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'den sozcu.com.tr'ye konuşan bir yetkili, proje ile ilgili tüm Anıtlar Kurulu dahil, tüm izinlerin alındığını, ancak arkeolojik buluntulara rastlandığı için kepçe ile kazının İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından durdurulduğunu belirterek, “Bundan sonra çalışma arkeolojik kazı, yani elle kazı olarak yapılacak” dedi.

İnşaata ait ruhsat izni fotokopi çekilerek tabelaya yapıştırıldı. İnşaata ait ruhsat izni fotokopi çekilerek tabelaya yapıştırıldı.


 

OSMANLI DÖNEMİNE AİT...


Sozcu.com.tr'ye konuşan Cihangir Güzelleştirme Derneği Başkanı Arkeolog Bensen Ünlüoğlu da proje için izin kağıdının siyah beyaz bir fotokopi kağıdı olarak tabelaya yapıştırıldığını belirterek, “İzin bu şekilde tabelada yer almaz. Cihangirliler izni sorduğunda 'Size göstermek mecburiyetinde değiliz, hangi sıfatla soruyorsunuz' yanıtlarını aldı” diye konuştu.

kazi3


Bu sabah başlayan kepçe kazılarının iki gün önce yapılan yerin biraz daha altında başladığını belirten Ünlüoğlu, “Biraz daha geriye yani daha önce kazı yapılan kesitte ciddi bir seramik yığını olduğunu gördük. Bunun da kepçeyle kazılamayacağı aşikar. Arazide uzun yıllar çalıştığım için farklı bir renk olduğunu gördüm. Getirmelerini istedim ve olasılıkla 100-150 yıllık, Osmanlı dönemi, yaklaşık 17 santim çapında bir seramik kasenin dibi olduğunu gördüm. Tam ne olduğunu uzmanlar söyleyecek. Bunun ardından da çok hızlıca Ardından da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından kazı durduruldu. Bize projenin mimarı Erkan İnce, 'Şuan itibariyle kepçeli kazı durdurulmuştur, elle kazı sistemine geçilecek' açıklamasını yaptı” diye konuştu.