Yaprak KOÇER SAMSUN, (DHA) - SAMSUN Elveren İnsanlar Derneği (ELVİNDER) tarafından hazırlanan proje kapsamında, kadın sorunları ile ilgili sosyal hayatta öncü olabilecek, mücadele edebilecek 81 kadın lider yetiştirilecek. Proje bugün düzenlenen açılış programı ile başlatıldı.
Samsun ELVİNDER tarafından Kadın Liderler Akademisi Projesi’nin İçişleri Bakanlığı, Samsun Büyükşehir Belediyesi onayı ve desteğiyle hayata geçti. 2016 yılı Eylül ayına kadar sürecek proje kapsamında kadın sorunları ile ilgili sosyal hayatta öncü olabilecek, mücadele edebilecek 81 kadın lider yetiştirilecek. Projenin açılış programı bugün kentteki bir otelde gerçekleştirildi. Programa Samsun Valisi İbrahim Şahin, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, eğitim programında yer alacak kadınlar katıldı. Açılış bölümünde müzik dinletisi gerçekleştirildi.
KADINLARIN YÖNETİMDE DAHA FAZLA YER ALMALARI 
Daha sonra proje koordinatörü Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, proje kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında sunum yapıp bilgi verdi. Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu proje ile sivil toplum kuruluşlarında çalışan kadınların yetkinliklerini arttırmak, yönetimlerde daha fazla yer almalarını ve söz sahibi olmalarını istediklerini dile getirerek şöyle konuştu:
"Kadın Liderler Akademisi eğitimi kapsamında katılımcılara 96 saat eğitim vereceğiz. Lider kadınları oluşturmak için yönetici özellikleri, yönetim teknikleri, kurumsal yönetim, kişisel gelişim ve proje yönetimi hakkında eğitimleri vereceğiz. Ayrıca proje kapsamında 6 çalıştay ve 10 seminer programı düzenleyeceğiz." 
13 YILDA, 5 BİN 406 KADIN CİNAYETİ
Programda konuşma yapan ELVİNDER Başkanı Yeşim Gürsoy, bugün üçüncü sayfa haberlerinin büyük bir bölümünün kadına şiddet haberleri ile dolu olduğunu belirterek şunları söyledi:
"2002 yılında ilk defa kurulan Şiddet Komisyonu çalışmalarında alınan bütün tedbirlere rağmen, 2002 ile 2015 yılları arasında Türkiye’de 5 bin 406 kadın cinayeti bulunmakta. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü raporlarına her 5 kadından biri hala okuma yazma bilmiyor. 81 ilimizde 2 tane kadın valimiz var. 550 milletvekilimizin 82 temsiliyeti kadınlara ait. 21 sakanlıktan, 2 bakanımız kadın. Oysa partilerin kadın kollarına baktığımızda partilerin bütün çekici güçlerini ve çalışmalarını üstlendiklerini ve başarılı olduklarını gayet net bir şekilde görmekteyiz. STK’lar, sendikalar ve odalara baktığımızda da hepsinde çalışmalarında genelde kadın ve erkek cinsiyet ayrımında eşitlik oranı yüksek olmasına rağmen, başkanlarının hepsi erkek. Bütün bu değerlendirmelere baktığımızda görüyoruz ki bir yerlerde bir eksiklik var. Tüm bakanlıklarımız çalışıyor. Kanunlarımız düzenleniyor, imkanlar sağlanıyor, devletimiz tarafından gerekli yatırımlar yapılıyor ama burada en önemli konu, biz olaylara toplumsal bakış açımızla yeteri kadar geniş bakamıyoruz. Temsiliyet noktasında çoğu zaman aday olmaya bile cesaret edemiyoruz."
DHA