Darbe girişimi sonrasında FETÖ/ PDY silahlı terör örgütünün medya yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınıp savcılığa sevk edilen aralarında Nazlı Ilıcak'ın da bulunduğu 21 gazeteciden, 20'si tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Aralarında Nazlı Ilıcak'ın da bulunduğu 17 gazeteci, silahlı terör örgütüne üyelik suçundan tutuklandı. Aralarında Bülent Mumay'ın bulunduğu 4 gazeteci ise serbest bırakıldı.

Gayrettepe'deki Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince saat 11.00 sıralarında İstanbul Adalet Sarayı'na getirilen 21 gazeteci, 5 savcı tarafından sorgulandı. Örgütün amaçları doğrultusunda toplumda algı oluşturulup sözde birtakım operasyonlarda halkın tepki göstermesini engellemekle suçlanan gazetecilere, "Örgütle bağlantınız ne?", "Örgütten talimat alarak mı yazı yazıyorsunuz?", "Neden destekleyen yazılar yazıyorsunuz?" gibi sorular ve sosyal medya paylaşımlarının sorulduğu öğrenildi. Bu arada CHP Milletvekilleri Enis Berberoğlu ve Sezgin Tanrıkulu ile çok sayıda gazeteci destek için adliyede bekledi.

Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcıları tarafından sorgulanan 21 şüphelinin sorgusu saat 17.00 sıralarında sona erdi. Yaklaşık 1 saat ifadeleri değerlendiren savcılık, gazeteci Bülent Mumay’ı adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılması talebiyle Nöbetçi Hakimliğe sevk etti. Nöbetçi Hakim ise adli kontrol istemiyle mahkemeye sevk edilen gazeteci Bülent Mumay'ı hakkında hiçbir adli tedbir uygulanmadan serbest bıraktı.

Savcılık, Nazlı Ilıcak, Seyit Kılıç, Yakup Sağlam, Bayram Kaya, Cihan Acar, Bünyamin Köseli, Emre Soncan, Mustafa Erkan Acar, Cemal Azmi Kalyoncu, Abdullah Kılıç, Habip Güler, Mehmet Gündem, Cuma Ulus, Hanım Büşra Erdal, Hüseyin Aydın, Haşim Söylemez, Ali Akkuş, Yakup Çetin, Arda Akın ve Ufuk Şanlı’yı “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”, “Örgüt içerisindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamak ile birlikte örgüte bilerek isteyerek yardım etmek”, “Silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek, silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından tutuklama istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti.

FOTO: DHA FOTO: DHA


"FUAT AVNİ'Yİ TANIYOR MUSUNUZ"
Gazetecilere, sosyal medyadaki bazı paylaşımları, yaptıkları bazı haberler ve bazı köşe yazılarına ilişkin sorular sorulduğu, bazı gazetecilere ise “Fuat Avni” isimli Twitter kullanıcısını tanıyıp tanımadıklarının sorulduğu öğrenildi.

FOTO: İHA FOTO: İHA


NAZLI ILICAK'A FETÖ BAĞLANTISI SORUSU
Hakkındaki suçlamaları reddeden gazeteci Nazlı Ilıcak’a, FETÖ Silahlı Terör Örgütü ile bağlantısının olup olmadığı, herhangi bir yerden talimat alıp almadığının sorulduğu öğrenildi. Nazlı Ilıcak’ın kızı Aslı Ilıcak da annesine destek olmak için sorgu esnasında adliyede bekledi.

MUMAY: BU TERÖRİST GRUBA BAĞLI HERHANGİ BİR YAYIN ORGANINDA GÖREV ALMADIM
Bülent Mumay'ın savcılık ifadesinde, "Sözkonusu cemaat ile herhangi bir bağlantım yoktur. Bu terörist gruba bağlı herhangi bir yayın organında görev almadım. Benim bağlı olduğum tek kurum Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'dir. Cemaat terör örgütü olarak kabul edilmeden önce 2011 yıllarında cemaatin hazırladığı kumpaslar sonucu gözaltına alınan, tutuklanan arkadaşlarıma destek olan bu yönde yazılar yazan, sosyal medyada paylaşımlarda bulunan bir gazeteciyim" dedi.

"BURADA BULUNMAMIN SEBEBİ MUHALİF KİMLİĞİM"
Sosyal medyadaki paylaşımlarının sorulması üzerine ise Mumay, "Sosyal medya paylaşımlarım, Fethullah Gülen cemaatini destekleyici mahiyette değildir. İçeriğinde herhangi bir suç unsuru yoktur. Ben Fethullah Gülen terör örgütünün medya ayağında bulunma suçlamasını kabul etmiyorum" diye cevap verdi. Silivri Cezaevi önünde tutulan Umut nöbeti hakkında ise Mumay, "Nöbete katılmam tamamen basın özgürlüğüne ve gazetecilik mesleğine destek olmak amacıyla yapılmış bir durumdur" dedi. Muhalif bir gazeteci olduğunu belirten Bülent Mumay, "Bu muhalifliğimi herhangi bir kişi ya da kurum olarak değil, tamamen kendi dünya görüşüm doğrultusunda, demokrasi anlayışım doğrultusunda ifade etmekteyim. Şu an burada bulunmamın sebebinin de bu muhalif kimliğim olduğunu düşünüyorum. FETÖ/ PDY terör örgütüyle herhangi bir bağlantım yoktur. Kesinlikle medya yapılanmasında değilim. Bu anlamda tarafıma isnat edilen suçlamaları kabul etmiyorum" diye konuştu.

NAZLI ILICAK DAHİL 17 GAZETECİNİN TUTUKLANMASINA KARAR VERİLDİ

Aralarında Nazlı Ilıcak'ın da bulunduğu 17 gazeteci, silahlı terör örgütüne üyelik suçundan tutuklandı.

ERCAN GÜN EMNİYETE GÖTÜRÜLDÜ

Öte yandan gazeteci Ercan Gün, ifade vermek üzere avukatlarıyla birlikte geldiği adliyede gözaltına alınarak, emniyete götürüldü. Gün’ün emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından savcılık sorgusunun alınması için adliyeye getirileceği öğrenildi.

BÜLENT MUMAY SERBEST BIRAKILDI

Darbe girişimine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada nöbetçi hakimliğe sevk edilen gazeteci Bülent Mumay’ın sorgusu sona erdi. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, ifade işlemi tamamlanan Mumay’ın hiçbir adli kontrol tedbiri uygulamadan serbest bırakılmasına karar verdi. Kararın açıklanmasının ardından Mumay adliyeden ayrıldı. Medya mensuplarına yönelik soruşturmayı yürüten savcılık aralarında gazeteci Nazlı Ilıcak’ın da bulunduğu 20 şüpheliyi tutuklama, gazeteci Bülent Mumay’ı ise adli kontrol tedbiri talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk etmişti. Tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilen 20 şüphelinin sorgusu devam ediyor.



MUMAY: "GAZETECİ TUTUKLAMAK DOĞRU BİR ŞEY DEĞİL"


Serbest kalan Mumay'ı dışarıda ailesi ve arkadaşları karşıladı. Ağabeyi Cengiz Mumay'a sarılan Bülent Mumay gözyaşlarını tutamadı. Kendisinin ve ailesinin bu süreçte çok üzüldüğünü dile getiren Mumay: 'Böyle bir şey ile suçlanacağım hiç aklıma gelmezdi. Bu bir delilikti. Üç dört gün sevdiklerimizi üzmemize neden oldu. İnşallah diğer meslektaşlarımızın da aynı şekilde suçsuzlukları ortaya çıkar. Özgürlüklerine kavuşurlar. Bu ülkenin aynı hataları tekrar yapmasına gerek yok. Gazeteci tutuklamak doğru bir şey değil. Bu ülke başka hatalar yapsın, aynı hataları tekrarlamasın' dedi. İHA/DHA