YPG/PYD'nin Menbiç'e silah, araç, malzeme ve personel takviyesi yaptığı bildiriliyor. Fırat Kalkanı operasyonunda Cerablus'tan sonra TSK'nın hedefinin Menbiç olduğu konuşuluyordu.

ÖSO çatısı altında savaşan muhalif gruplardan Sultan Murat Tugayı'nın lideri Albay Ahmed Osman, ajansa yaptığı açıklamada, Menbiç'teki YPG'lilerin bölgeyi terk etmediğini, aksine mevzilerini güçlendirdiğini; bu yüzden de muhalif güçlerin Menbiç'e doğru ilerlediğini söylemişti. Osman, Suriye Demokratik Güçleri'nin kontrolündeki Menbiç'in "Allah izniyle birkaç gün içinde alınacağını" ifade etmişti.

YPG 'ÇEKİLİYORUZ' DEMİŞTİ


Türkiye ve ABD; YPG'ye, Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesi için çağrı yapmıştı. YPG de bölgeden çekildiğini iddia etmişti. Menbiç'in kontrolü, yaklaşık 2.5 ay süren çatışmaların ardından geçtiğimiz haftalarda, IŞİD'den YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'ne geçmişti.

İLGİLİ HABERPentagon: Cerablus'un güneyindeki çatışmalar kabul edilemezPentagon: Cerablus'un güneyindeki çatışmalar kabul edilemez

ÇAVUŞOĞLU: GEREĞİ YAPILIYOR


Konuyla ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "YPG’nin Fırat’ın doğusuna geçmesi gerekiyor aksi taktirde hedef olacaktır" dedi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile düzenlediği ortak basın toplantısında "Fırat Kalkanı" operasyonunu değerlendiren Çavuoğlu  "Operasyonun amacı, DAEŞ terör örgütünü temizlemektir. Gördüğünüz gibi küçük bir kuvvet ile bile DAEŞ kontrol ettiği bölgeleri terk ediyor kaçıyor. 5-6 ülke bile bu konuda işbirliği yapsaydı bugüne kadar Suriye'de ve Irak'ta DAEŞ diye bir terör örgütü kalmazdı. Madem ortak hedef DAEŞ niye rahatsız oluyor? YPG'nin hem ABD'nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi bir an evvel Fırat'ın doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır" dedi.

SINIRA HENDEK KAZILIYOR


Öte yandan Fırat Kalkanı harekatının 6'ncı gününde Halep'e bağlı Cerablus kenti sınırında bulunan Karkamış ilçesinde sınır güvenliği arttırılıyor. Sabah saatlerinde Cerablus'un batısında açılan geçitten zırhlı birlikleri Suriye 'ye sevk edilirken, sınır hattındaki bazı noktalarda ise iş makineleri tarafından hendek kazıldığı görüldü.  Cerablus sınırında bulunan Karkamış'ta ise şu an itibariyle sessizlik hakim.

sınır