MERSİN'in Gülnar İlçesi'ne kurulacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için çıkan olumlu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna yapılan itiraz sonrası görevlendirilen keşif heyeti incelemelerini tamamladı.
Keşfe, bilim insanlarından oluşan heyetle birlikte, Adana'dan ve Mersin'den davacı çevreci sivil toplum kuruluşları temsilcileri, avukatlar ve CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı katıldı. Jandarma ve polisin geniş güvenlik önlemi altında Akkuyu Nükleer Güç Santrali sahasında yapılan çalışma sırasında açıklama yapan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, birçok kez bölgenin nükleer santral yapımına uygun olmadığının söylenmesine rağmen dikkate alınmadığını belirtti. Atıcı, "Biz burada nükleer santral yapılmasının hem çevreye, hem insana, hem de canlılara olumsuz sonuçlar doğuracağını anlatmaya çalıştık. Mersin herkese aittir. Burada yapılacak olan bir nükleer santral dönüp bütün Mersinlileri vuracak. Burası Ecemiş fay hattının olduğu yerde. Bir kaza durumunda yayacağı ışınlarla bütün çocukları, insanları kanser yapacak dedik. Bunu derken, şirketin avukatı yerinden fırladı ne yapalım kardeşim, 81 vilayetin hiç biri istemiyor diyerek bir itirafta bulundu" diye konuştu.
Keşifle ilgili hukuksal süreci aktaran Mersin Çevre ve Doğa Derneği Silifke Temsilcisi Avukat Ayşe Doğan, bölgenin jeofizik anlamında santrale uygun olmadığını ve itirazlarının başında bunun geldiğini ifade söyledi. ÇED Raporu'nun eksik ve hukuken hatalı olduğunu savunan Doğan, "Gördüğünüz bu cennet parçasını, vatan toprağını cehenneme çevirmiş durumdalar" dedi.

DHA