MİT TIR'larının durdurulması görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin açılan davada, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, "Devletin gizli kalması gereken belgeleri casusluk amacıyla temin etme" iddiasıyla hakim karşısına çıktı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından ilk kez bir CHP milletvekili hakim karşısına çıktı. 30'a yakın CHP'li milletvekili de Berberoğlu'na destek olmak için adliye geldi.

Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te silah taşındığı gerekçesiyle durdurulan ve MİT'e ait olduğu öne sürülen TIR'a ait görüntülerin yayınlanmasına ilişkin davada, görüntüleri Cumhuriyet gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verdiği iddia edilen CHP milletvekili Enis Berberoğlu, "Siyasal veya askeri casusluk" ve "Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 20 yıldan 30 yıla kadar hapis istemi ile hakim karşısına çıktı. İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde gizli yapılan duruşmaya sanıklar Enis Berberoğlu ile Erdem Gül katıldı. Almanya'da bulunan Can Dündar ise duruşmaya katılmadı.



30 MİLLETVEKİLİ DESTEĞE GELDİ

Duruşma öncesinde Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın önünde yapılan basın açıklamasına CHP'li milletvekilleri Gürsel Tekin, İlhan Kesici, Engin Altay, Erdoğan Toprak, Veli Ağbaba, Muharrem İnce, Barış Yarkadaş, Candan Yüceer, Ali Özcan, Sezgin Tanrıkulu, Hilmi Yarayıcı, Cemal Okan Yüksel, Mehmet Tüm, Tanju Özcan, Yaşar Tüzün, Erdin Bircan, Tur Yıldız Biçer, Bülent Öz, Namık Havutça, Mehmet Göker, Utku Çakırözer Parti Meclis Üyesi Kadir Gökmen Öğüt, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve partililer ile TGS Başkanı Gökhan Durmuş katıldı.



"ÜZÜLEREK SÖYLÜYORUM TALİMATLA İŞ YAPAN YARGIYA GÜVEN KALMADI"

Adliye önünde açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Herkesin bilmesini isterim ki demokrasiden, adaletten, anayasadan kaynaklı haklarımızı kullanmaktan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Önce sıradan insanlara sonra iş adamından tüccarına, küçük esnafından öğrencisine, akademisyeninden sanatçısına kadar ve gazetecilerden siyasetçi boyutuna kadar iktidardan olmayan herkesin terörist, hain, darbeci ilan edildiği bu dönem, herkesin aşacağı bir dönem olacaktır. Bu konuda içimiz rahat. Yargıya güveniyoruz demek istiyoruz. Üzülerek söylüyorum talimatla iş yapan yargıya güven kalmadı" dedi.

"YARGILANMASI GEREKENLER BAŞINDAN BERİ FETÖ'YE YATAKLIK EDENLERDİR"

Türkiye'yi darbe ortamına getirenlerin yürütmenin başındakiler olduğunu ileri süren Altay, "Bugün yargılanması gereken birileri varsa, terör örgütü FETÖ'ye başından beri yardım ve yataklık edenlerdir. Başından beri adliyesinden sanayisine, devletin her türlü mekanizmasından medyasına kadar, parlementosuna kadar AKP tarafından yerleştirilen FETÖ terör örgütünün asıl faileri AKP içindeki suç ortaklarıdır" dedi.

"DİRENECEĞİZ"

Altay, "Maalesef Türkiye'de şöyle bir tablo var; Sabah jüristokrasi var. Öğlen teokrasi var. Akşam otokrasi var. Tam gün faşizm var. Faşizme karşı direneceğiz, bütün milletvekili arkadaşlarımızla birlikte bugün bunun için buradayız" diye konuştu.

ERDEM GÜL: BU HABERİ YAZMANIN ÖDETTİĞİ BEDELİ GÖSTEREN BİR DAVADIR

Davanın sanıklarından Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül de, "Başından beri söylediğimi tekrar edeceğim, bu bir gazetecilik davasıdır.Bu haberi yazmanın ödettiği bedeli gösteren bir davadır" dedi. Adliyeler ve cezaevlerinin bir süredir gazetecilerin iş yeri haline geldiğini ifade eden Gül, "Bir an önce gazeteciler adliyelerden ve cezaevlerinden çıkarılmalıdır" dedi.

"SUÇLANDIĞIM KONU DOĞRU BİR HABERDİR"

Davanın sanıklardan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu da bu davada şüpheli olmasının aslında kendisine atılan suçlamalara karşılık verebilme imkanı bulmasını sağladığını belirterek, "Bugün içeride mahkeme heyetine, bana atılan iftiranın gerçek olmadığını anlatma şansına kavuşmaktan dolayı gerçekten mutluyum. Bunun ifade ve halkın haber alma özgürlüğü olduğunu tane tane anlatacağım. Şükür ki, para sıfırlamak suçlamasıyla bulunmuyorum. Ya da bir terör tarikatının devlete egemen kıldığım, imamın ordusunu darbeye teşvik ettiğim suçlamasıyla da karşınız da değilim. Ya da bir terör örgütyle pazarlık yapıp memleketi cehennem yerine çevirmekle de suçlanmıyorum. Suçlandığım konu doğru bir haberdir. Bu doğru haberin yazılması için, basılması için, yayılması için ne bedel gerekiyorsa siyasi olarak o bedeli ödemeye hazırım. Dilerim, umarım birkaç saat sonra yeniden birlikte oluruz. Olmazsak hiç problem değil, siz işinizi yapın biz de..." diye konuştu.

GÖRÜNTÜLERİ YAYINLAYAN DÜNDAR VE GÜL 5'ER YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILMIŞTI

MİT TIR'larının durdurulması görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin açılan davada İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak" suçundan, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar 5 yıl 10 ay, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ise 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Berberoğlu'nun davası, MİT TIR'larına ilişkin görüntüleri yayınladıkları iddiasıyla yargılanan Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün, "FETÖ/PDY terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım etme" iddiasıyla yargılandıkları dava ile birleştirilmişti.

 

DHA