VAN'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin 5'inci yıl dönümünde hayatını kaybedenler, çeşitli programlarla anıldı.
Van'da 23 Ekim 2011'de merkez üssü Tabanlı Mahallesi olan 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu depremin vurduğu Van'ın Erciş İlçesi'nde 73'ü öğretmen 601 kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi de yaralandı. Bugün depremin 5'inci yıl dönümü nedeniyle Erciş İlçesi'nde anma töreni yapıldı. Erciş Öğretmen Evi önünde yapılan törende konuşan Kaymakam Mehmet Şirin Yaşar, depremde vatandaşların başarısız çıktığını söyledi. Kaymakam Yaşar, "23 Ekim 2011 tarihinde yaşadığımız bu elim hadisenin bu büyük felaketin bugün beşinci yıldönümünde bir anma programı yaptık. Kabir ziyaretlerimizin dışında anlamlı olması için depremde yitirdiğimiz öğretmenlerimizin anısına yapılmış olan Erciş deprem şehitleri öğretmen evinin önünde toplandık. Aradan geçen 5 yıl içinde depremin açtığı yaraların tamamını kapattık diyemeyiz. Biz depremlerin Allah'tan geldiğine inanırız. Ama yaşadığımız o afette tabi tutulduğumuz imtihanda başarısız bir şekilde çıktık. Biliyorsunuz deprem yıkmaz yapılar yıkar. Biz deprem öncesi yaptığımız o yapılarda, yıkılan binaların altında kalarak yitirdiğimiz canlarla bu imtihandan başarısız çıktık. Bunun akabinde dünyada eşine rastlanmayan bir şekilde bir yıl dolmadan devletimiz 5 bin konut yaparak halkımızın hizmetine sundu. Allah bir daha böyle afetler yaşatmasın. Bundan sonrada yapıların daha sağlam yapılması için herkes, her kurum üzerine düşeni yapmalıdır" dedi.
Anma programı kapsamında daha sonra depremde hayatını kaybedenlerin mezarlıkları ziyaret edilerek dualar okundu.
AĞIR HASARLI BİNALAR HALA DURUYOR
Depremin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen Erciş İlçe merkezindeki hasarlı binaların yıkılmaması vatandaşların tepkilerine neden oluyor. Kentsel dönüşüm yapılacağı gerekçe gösterilerek TOKİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından projelerin bir kısmının iptal edildiğini belirten Mevlüt Turgay, "5 yıl geçti depremin izlerini halen yaşıyoruz. Kentsel dönüşüm olacak diye kendi yerlerimizde işyeri yapmamımıza izin verilmedi. Üç kez proje değiştirildi. Sadece 1. etap yapılacak 2.ve 3. etapların iptal edildiği söylendi. Bizim mağduriyetimizi kim karşılayacak. Madem yapmayacaklardı neden 5 yıl kendi işyerimizi yapmamıza izin vermediler. Erciş esnafı barakalarda ekmeğini kazanmaya çalışıyor. Erciş unutulmuş durumda" dedi.

DHA