İZMİR'deki mülteci çocuklar, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin örnek uygulamaları arasında yer alan Süt Kuzusu Projesi'nden faydalanabilecek.
İzmir'de 200'ün üstünde kurum bir süre önce İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne dilekçe vererek, 0-5 yaş arası çocuklara haftada 2 litre süt dağıtılan Süt Kuzusu Projesi'nden kentteki mülteci çocukların da yararlandırılmasını istedi. Mültecilerin de hemşeri olduğunun ve onların da belediyelerin imkanlarından yararlanabileceğinin vurgulandığı dilekçe kampanyasına İzmirli milletvekilleri de destek verdi. İzmir'deki 5 yaşına kadar olan mülteci çocukların da projeden faydalanabilmesi istemine Büyükşehir Belediyesi'nden olumlu yanıt geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılı itibari ile mülteci çocuklara da süt vermeyi programına aldığını açıkladı. Kentte 5 yaşın altında kayıtlı yaklaşık 20 bin Suriyeli çocuk olduğu tahmin ediliyor.
BÜYÜKŞEHİR'E TEŞEKKÜR
Kararı kamuoyu ile paylaşmak için mülteci derneklerinin de katılımıyla Konak Belediyesi Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi. Konak Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek Büyükşehir'e teşekkür etti. Hüsünbeyi, şöyle dedi:
"Memnuniyetle belirtmek isteriz ki Büyükşehir Belediyemiz dilekçemiz üzerine 2017 yılı itibari ile mülteci çocuklara da süt vermeyi programına aldığını yazıyla tarafımıza bildirmiştir. Bu basın toplantısıyla, hem bu haberi paylaşmak hem de aldığı bu karardan dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etmek istedik. Unutulmalı ki mültecilik lütuf değil bir haktır. İnsan Hakları Evrensel Beyanname'sinin 14. maddesine göre herkesin zulüm altında başka ülkelere sığınmaya ve sığınma olanaklarından yararlanmaya hakkı vardır. Yine Belediyeler Kanunu'nun Hemşerilik Hukuku başlıklı 13. maddesinde herkesin ikamet ettiği beldenin hemşerisi olduğu ve hemşerilerin belediyelerin karar alma süreçlerine katılma ve belediye idaresinin hizmetlerinden yararlanma haklarının bulunduğu hükmü yer almaktadır."
"İZMİR İÇİN ÖNEMLİ KAZANIMDIR"
Kentte mülteci hakları konusuna duyarlılık gösteren ve sürece katkı veren herkese teşekkür eden Hüsünbeyi, şunları söyledi:
"Mülteci haklarından yararlanmaya çok ihtiyaç duyan çocuk, kadın, yaşlı binlerce insanın yaşadığı şehrimizde gerek kamunun gerek yerel yönetimlerimizin örnek çalışmalar yapmasını diliyoruz. Bu konuda bizler de üzerimize düşen sorumluluğu üstlenmeye ve her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Altını çizmek istediğimiz bir konu da kentimizin farklı çevrelerini temsil eden 220 farklı kuruluşun ortak tavır sergileyerek mülteciler konusunda duyarlılık göstermiş olduğu gerçeğidir. Bu yaklaşım İzmir ve İzmirlilik için önemli kazanımdır. Karabağlar ve Konak Kent Konseylerinin yanı sıra, odalar, sendikalar, vakıflar, hak temelli dernekler, hemşeri, engelli, kadın, kültür sanat, Roman dernekleri olarak bu anlamı birlikteliğimize katkı veren her kuruluşa teşekkür ediyor, birlikteliğimizi sürdüreceğimizi bir kez de buradan duyurmak istiyoruz."

 

DHA