İZMİR'de adliyelerdeki davalarla ilgili takipçilik yapıp, işlerini halletmeleri için hakimlerle bağlantıya geçtikleri iddiasıyla haklarında dava açılan 11 sanıktan Muhammed G. 'Resmi belgede sahtecilik'ten 2,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mehmet T.'ye ise 'Ruhsatsız silah bulundurmak'tan 10 ay hapis cezası karşılığı 400 lira para cezası verildi. Diğer sanıklar ise beraat etti.
Adliyelerdeki bazı davalarla ilgili takipçilik yapan ve istenen sonuçları çıkartmaya çalışan kişiler bulunduğu ihbarı üzerine Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2011 yılında teknik ve fiziki takip başlattı. Soruşturmada, şebeke üyelerinin, İzmir'deki devam eden ve ceza ile sonuçlanan davalar konusunda, İzmir ve Şanlıurfa'da görevli 4 hakim ile bağlantı kurduğu, istedikleri gibi sonuçlanması için hakimlere kadın temin ettikleri, hakkında yakalama kararı bulunan kişiler ile ortadan kaybolan İzmirli bir döviz şirketi sahibinin nerede olduğunun tespiti için bir ilçenin emniyet müdüründen yardım istedikleri bilgilerine ulaşıldı.
Olayı soruşturan Cumhuriyet savcısının talimatıyla harekete geçen polis, İzmir ve Ankara'da eş zamanlı yaptığı operasyonla, aralarında Muhammet G. ile bir avukatın da bulunduğu 11 kişiyi gözaltına aldı. Şüphelilerden aralarında avukatın da bulunduğu 9 kişi, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Adliyeye sevkedilen Muhammet G. ile Kayseri Develi İlçesi eski Emniyet Müdürü Ömer A., 'Birden fazla yargı görevini yapanı etkileme, tutuklu hükümlü veya suç delillerini bildirmeme, sahte ehliyet ve kimlik hazırlama' suçlarından nöbetçi mahkemece tutuklandı. Ömer A. iddianamenin hazırlanması aşamasında, Muhammed G. ise 11 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi.
İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasına tutuksuz yargılanan sanık Muhammed G. ile diğer sanıkların avukatları katıldı. Sanık Ömer A.'nın avukatı Eylem Salık, "Yasak yöntemle delil elde eden kolluk görevlilerin tanık olarak dinlenmesini isteriz" dedi. Cumhuriyet savcısı ise bu talebin reddine karar verilmesi yönünde görüş belirtti.
Savcı Kadri Tayfun Yamanarslan, sanıklardan Muhammed G.'nin 'Resmi belgede sahtecilik', Mehmet T.'nin 'Ruhsatsız silah bulundurmak' suçlarından cezalandırılmalarına; 'Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak', 'Yargı görevi yapanı hukuka aykırı olarak etkilemek' suçlarından ise tüm sanıkların beraatine karar verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, kısa bir aranın ardından, sanık Muhammet G.'yi 'Resmi belgede sahtecilik' suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı, cezayı ertelemedi. Mahkeme sanık Mehmet T.'ye 'Ruhsatsız silah bulundurmak'tan 10 ay hapis cezası karşılığı 400 lira para cezası verdi.
Sanıklar Muhammet G., Ömer A., Ali Haydar T., Mehmet T., Deniz K., Abdulbaki A., Murat Sanlı Ç., Metin A., Ahmet B., Cihat G. ve Tarık G., 'Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak' ve 'Yargı görevi yapını hukuka aykırı olarak etkilemek' suçlarından ise beraat etti.

 

 

DHA