TBMM'de görüşülen torba yasasında yer alan ve bugün sabaha karşı 4 partinin ortak önergesi ile geri çekilen Şırnak ve Hakkari'nin ilçe olması ile belediyelere kayyum atanması ile ilgili düzenlemenin geri çekilmesi bölgede sevinç yarattı.
Şırnak Belediye Başkanı DBP'li Serhat Kadırhan, düzenlemenin, 4 partinin ortak önergesi ile torba yasasından çıkarılmasının darbe girişiminden sonra olması gereken ve özlem duyulan bir davranış ve ortaklık olduğunu söyledi. Başkan Kadırhan, "Hem Şırnak ve Hakkari'nin ilçe yapılması hem belediyelere kayyum atanmasına ön gören uygulama demokrasiden uzaklaşmayı ön gören antidemokratik uygulamalardı. Hükümetin bu uygulamalar konusunda şimdilik frene basması çok sevindirici" dedi. Kadırhan, buna karşın temkinli olmak gerektiğini belirtirken de şunları söyledi:
"Bu düzenlemeleri Kanun Hükmünde Kararnameler ile çıkarmakta mümkün. Bu haliyle olumlu bir adımdır. Bundan Şırnak ve Hakkari halkının bu konuda verdiği demokratik mücadele ile HDP ve DBP'nin verdiği mücadeleyi de unutmamak lazımdır. İki partimizin göstermiş olduğu etkili duruda önemli rol oynamıştır. Emeğe geçen herkese teşekkür ediyorum."
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı ise, özellikle Belediyelere kayyum atanmasını ön gören düzenlemenin geri çekilmesinin olumlu bir adım olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Her şeyden önce uygulama, hukuku ve siyasetteki meşruiyet tartışmalarına aykırı bir adımdı. Uzunca bir süredir kayyum meselesi sihirli formül olarak kullanılıyordu. Burada da aynı yöntemi kullanmaya çalıştılar. Bu siyasetin doğasına aykırıydı. 15 Temmuz'dan önce net ifade etmiştik, seçime ve sandığa saygı göstermekten vazgeçersek kendi varlığımızı inkar edeceğiz dedik. 15 Temmuz'da buna tanık olduk. O açıdan seçimle gelmiş başkan ve belediye yönetimlerini kayyum tarzı ile yönetmeye kalkarsanız yarın aynı yöntem TBMM için de parlamento ve hükümet için de kullanılır. Yanlış bir adımdı ve vazgeçilmiş olması önemlidir. Düzenlemenin 4 parti tarafından geri çekilmesi umut kırıntılarını içinde barındırıyor. Umarım bu gelişme ve adım aslında bir ayağı eksik olan uzlaşmasının tamamlanması fırsatını beraberinde getirir. Kürtleri temsil eden bir partinin dışlanarak, ötekileştirilerek sorunlarının çözülmeyeceği anlaşılıyor. Hazır Suriye ve İsrail ile ilişkiler düzelme noktasına girmişken bunun bir fırsat olarak değerlendirilmesi lazımdır. Artık Sur'un, Şırnak'ın, Cizre'nin Nusaybin'in inşasını konuşmamız lazımdır. Belki bu kadar ağır faturadan sonra bu fırsatı yeniden diyalog ve müzakere zemini haline getirebiliriz, tartışmak lazımdır. Parlamentonun aldığı karar bir yanlışa izin vermeme noktasında olumludur."
TORBA YASADAN ORTAK ÖNERGE İLE ÇIKARILMIŞTI
Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılması ile terör suçu nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyelerinin yerine İçişleri Bakanı ve vali tarafından görevlendirme yapılmasına ilişkin düzenlemeler, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Torba Kanun tasarı metninden çıkarıldı. Buna göre Hakkari ve Şırnak il olarak kalmaya devam ederken, il olmaları planlanan Yüksekova ve Cizre ilçe olarak kalacak. Hakkari'nin Çölemerik, Şırnak'ın da Nuh ismini almasını içeren madde de tasarı metninden çıkarıldı.
Bu düzenlemeler, dört partinin ortak önergesi ile metinden çıkarılırken, muhalefet partisi milletvekilleri kararı alkışlarla karşıladı.

 

DHA