– İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Avusturya seçim sonuçları ümit verirken İtalya referandumu AB entegrasyonunun yeniden yapılanması gerektiğini gözler önüne seriyor

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu İtalyadaki referandum ve Avusturya’daki seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamadı, Avusturya Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağın adayı Norbert Hofer’in yenilgiye uğratılmasında özellikle kadın ve şehirlerde yaşayanların oylarının büyük rol oynadığını hatırlattı. Sonucu, “Avrupa için daha olumlu bir geleceği yaratabilecek ilerici grupların varlığı popülist siyasetin panzehiri olabilir” diye değerlendiren Zeytinoğlu, Hofer gibi liderlere artan ilginin, giderek her anlamda sınırların kalktığı, rekabetin arttığı ve globalleşmenin etkisiyle küçülen dünyada oluşan belirsizliklerin yarattığı endişe ve stresten kaynaklandığını belirtti. Zeytinoğlu, Hofer’in yüzde 47.4 oy almasının her şeye rağmen bir başarı olduğunun unutulmaması gerektiğinin vurguladı. Zeytinoğlu, Hofer karşısında yeşillerin adayının kazanmasının Fransa’da gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de ipuçlar taşıdığını belirtti.

İtalya’daki referandum Euroyu tartışmaya açtı

İKV Başkanı Zeytinoğlu, İtalya’da Senatonun yetkilerinin azaltılması ve yerel yönetimler karşısında merkezi yönetimin güçlendirilmesini amaçlayan referandumda “Hayır” oylarının ağırlık kazanmasına da değinerek, şunları söyledi:

“2008 küresel finansal krizinden de olumsuz etkilenen İtalya, kötü yönetilmenin ve avro alanında var olmanın gerektirdiği mali disiplini sağlayamamanın bedelini ödüyor. Bankacılık krizinin yanında, göçmen krizinden de bunalan İtalya, AB içinden yeniden tanımlanması gereken modern ve etkin yönetişime ayak uyduramamanın sancılarını yaşıyor. Renzi karşısında güç kazanan Beş Yıldız Partisi ve lideri Grillo’nun vaatleri de İtalya’yı içinde bulunduğu durumdan kurtaramayacak. Sadece “hoşnutsuz kitleler” için bir ses olacak ama çözüm üretmeyecek. Öte yandan, su sorun sadece İtalya’nın sorunu değil… AB’nin sorunu. AB’nin kurucu ülkelerinden biri olan İtalya’da avronun tartışmaya açılması ve Maastrciht kriterlerinin başında gelen mali ve bütçesel disiplininin sağlanamaması, AB’nin bütünlüğü açısından ekonomik ve siyasi sonuçlar doğurabilir. Olanlar, AB’nin yeniden yapılanma ihtiyacına dikkat çekiyor. Çoklu sınamalar ile karşı karşıya olan AB demokratik tabanını güçlendirmelidir. AB politikaları oluşturulurken, birbirinden farklı koşullara sahip olan üye devletlerdeki olası etkileri daha iyi hesaba katılmalı ve entegrasyon derinleştirilirken, her adımın iyice hazmedilmesine imkan tanınmalıdır.”

DHA