Alçak saldırı dün akşam saat 22.40 sıralarında merkez Şahinbey İlçesi’ne bağlı Akdere Mahallesi’nde meydana geldi. Terör nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki kentlerden göç eden vatandaşların yoğun olarak yaşadığı mahallede, Siirt’in Pervari İlçesi’nden göç eden iki ailenin gençlerinin, sokakta yapılan kına gecesinde, canlı bomba terörist, davetli gibi kalabalığın arasına karıştı. Terörist, üzerindeki bombayı infilak ettirdi. Tam anlamıyla dehşetin yaşandığı patlamada, 51 kişi yaşamını yitirdi, 69'in üzerinde kişi de yaralandı. Yaşamını yitirenlerden 37'sinin cenazesi gözyaşları arasında toprağa verildi. Reuters haber ajansı, yaşamını yitirenlerin defnedildiği mezarlıkların fotoğrafını servis etti.

 

Reuters haber ajansının servis ettiği yürekleri dağlayan o fotoğraf... Reuters haber ajansının servis ettiği yürekleri dağlayan o fotoğraf...

CUMHURBAŞKANI: 12-14 YAŞLARINDA BİR CANLI BOMBA


İstanbul'da gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu ana kadar 51 vatandaşımız hayatını kaybetti. 69 yaralının tedavisi sürüyor. 17’sinin durumu ağır" diyerek saldırıyı 12-14 yaşlarında bir canlı bombanın gerçekleştirdiğini söyledi.

İLGİLİ HABERSon dakika haberleri... Erdoğan: Canlı bomba 12-14 yaşlarındaİşte Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları: "Canlı bomba 12-14 yaşlarında..."

VALİLİK'TEN SON AÇIKLAMA


Gaziantep Valiliği'nden yapılan son açıklamada, "İlimizde 20 Ağustos 2016 Cumartesi günü gerçekleştirilen bombalı terör saldırısında bugün itibariyle 50 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Saldırıda yaralanan vatandaşlarımızın tedavileri ilimizdeki hastanelerimizde devam etmektedir. Düzenlenen menfur terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Haince düzenlenen saldırı ve bu saldırıyı yapanları bir kez daha lanetle kınıyoruz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur" denildi.

GELİN VE DAMAT DA YARALI


Patlama olmasaydı aynı sokakta bugün amca çocukları olan Besime ve Nurettin Akdoğan çiftinin düğünü yapılacak, davul ve zurnalar çalacaktı.

Kentteki hastanelerde tedavileri süren 94 yaralı arasında kına gecesi yapılan Akdoğan çifti de bulunuyor. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören gelin Besime Akdoğan taburcu edilirken, damat Nurettin Akdoğan'ın tedavisi sürüyor.

ÖLENLERİN KİMLİĞİ


'Canlı bomba' saldırısında yaşamını yitiren 50 kişiden 9'unun otopsi ve kimlik tespiti çalışmaları devam ederken kimliği belirlenen 41 kişi şunlar:

Fatma Abdullah, Gurbet Akcan, Kamil Akdoğan, Bünyamin Akdoğan, Saliha Akdoğan, Muhammet Alpaslan, İsmail Alpaslan, Muhittin Alpdoğan, Ubeyit Alpdoğan, Hasan Alpdoğan, Kamile Ayhan, Nur Huriyet Ayhan, Metin Caner, Hüsam Cuma, Abdulhamit Çelikten, Süleyman Durak, Serhat Eryılmaz, Devran Eryılmaz, Emine Nisa Gören, Mirgin Gürbüz, Salih İlper, Yusuf İlter, Murat Kalay, Hakkı Okur, Mehmet Ali Özcan, Nergiz Özcan, Kerem Özer, Semanur Özer, Mehmet Ali Taş, Devran Toruman, Osman Toruman, Vesile Toruman, Sinan Urtekin, Ahmet Urtekin, İbrahim Urtekin, Mehmet Urtekin, Muhammet Yağız, Aliye Yağız, Süreyya Yağız, Orhan Yavuz ve Şükran Ayhan.

TERÖRE TEPKİ GÖSTERİLDİ


Yüzlerce kişinin sabah saatlerinden itibaren akın ettiği olay yerinde teröre tepki gösterildi. Bombadan etrafa saçılan şarapnel parçalarını göstererek teröre lanet okuyanlar, 'Canımızı bunlarla aldılar' diyerek feryat etti. Hasar gören evlerinde inceleme yapan sokak sakinleri, gördükleri manzara karşısında gözyaşlarını tutamadı.

Akşam saatlerinde başlayan kına gecesinin bitirilmesine yakın bir zaman olan saat 22.40 sıralarında meydana gelen patlama sırasında, çok sayıda davetlinin evine döndüğü belirtildi. Patlama kına gecesinin daha kalabalık olduğu sırada olmamasının dafa fazla can kaybını önlediği ifade edildi.

İKİNCİ BİR PATLAMAYA KARŞIN BÖLGEDE ÖNLEM ALINDI


Korkunç saldırının ardından ikinci bir patlama olma ihtimaline karşın polis ekipleri, şerit çekerek olay yerinde geniş güvenlik önlemi aldı. Yaralılar, ambulanslarla Doktor Ersin Arslan, Şehitkamil ve 25 Aralık Devlet hastaneleri ile bölgede bulunan özel hastanelere kaldırıldı. Cesetler ise hastanelerin morglarına götürüldü. Güvenlik güçleri, patlama sonrası çevreye saçılan çok sayıda ceset parçası ile delil topladı.

VATANDAŞLAR HASTANELERE AKIN ETTİ


Saldırıyı televizyondun duyan Gaziantepli vatandaşlar, kan ihtiyacı olma ihtimaline karşın hastanele akın etti, kan vermek istedi. Yakınları hakkında bilgi almak isteyen yaralı yakınları ile polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Bunun üzerine polis ekipleri, hastane bahçelerinde yoğun güvenlik önlemi aldı.

GÖRGÜ TANIKLARI 2 KİŞİNİN KAÇTIĞINI İDDİA ETTİ


Bu arada, görgü tanıkları, canlı bomba teröristin yanında 25 yaşlarında 2 kişi ile geldiği, patlamanın ardından da olay yerinden kaçarak uzaklaştığı iddia edildi. Polis ekipleri, kaçtığı iddia edilen 2 şüphelinin yakalanması için çalışma başlattığı belirtildi.

ŞİMŞEK: KRİZ MERKEZİ KURULDU


Saldırıdan sonra Singapur programını iptal ederek Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla kente gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yanında Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, Vali Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte hastanelerde tedaviye alınan yaralıları ziyaret etti. Hastane çıkışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, saldırıyla ilgili valilik bünyesinde kriz merkezi kurulduğunu belirterek, şöyle dedi:

"En sağlıklı açıklamaları valilik yapsın, en doğrusu o olur. Önemli olan bizim için yaralılarımız bir an önce sağlıklarına kavuşması, tedavi edilmesi, önceliğimiz yaralıların sarılması. Allah'tan şifa diliyorum."

SAĞLIK BAKANI: SAĞLIK ÇALIŞANLARI SEFERBER


Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, 90'ın üzerindeki yaralının tedavisi için tüm sağlık çalışanlarının seferber olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Çok sayıda yaralımız var. Sayı her an değişiyor. Hafif olanlar evlerine gönderiliyor. Valilikte bir kriz merkezi var. Tüm ihtiyaçları gözettiği gibi, yaralıların da ihtiyaçlarını dikkatle gözetliyor. Olayın hemen ardından uçak ambulans da göndermiştik. Ancak Gaziantep'in mevcut potansiyeli, tüm yaralılarımızı karşılamaya ve ihtiyaçlarını gidermeye yetti. Tüm hastanelere, sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum. Böyle durumlarda, birlik ve beraberliği sağlık çalışanları ve tüm sağlık kuruluşları mükemmel bir şekilde veriyorlar."




SON 4 YILDA 5'İNCİ PATLAMA



Gaziantep'te 2012 yılının 20 Ağustos'unda Karşıyaka Polis Merkezi önüne çekici ile park ettirilen otomobildeki bombanın infilak ettirilmesi sonucu 10 kişi yaşamını yitirmişti.

Gaziantep'te geçen 1 Mayıs'ta da Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Vergi Dairesi, Kamil Ocak Stadyumu ile iş merkezlerinin ve birçok etkinliğin gerçekleştirildiği Demokrasi Meydanı'nın bulunduğu bölgede yer alan Emniyet Müdürlüğü ile ek binasının bulunduğu bölgeye düzenlenen canlı bomba saldırısında 3 polis şehit olmuştu.

Gaziantep'te, 19 Mayıs'ta ise polisin düzenlediği hücre evi operasyonunda IŞİD'in sözde Türkiye Emiri Yunus Durmaz'ın üzerindeki intihar yeleğini patlatmıştı.

Ankara'da 10 Ekim'de 102 kişinin hayatını kaybettiği katliamı gerçekleştiren IŞİD'li 2 canlı bombayı, kente getirdiği için aranan Halil İbrahim Durgun, 14 Kasım'da polisin Gaziantep'te bir hücre evine düzenlediği operasyon sırasında üzerindeki bombaları patlatması sonucu 5 polis yaralanmıştı.




 

İLGİLİ HABERErdoğan: Erdoğan: "Muhtemel fail DAİŞ"


İLGİLİ HABERGaziantep'teki saldırıya RTÜK'ten yayın yasağı!Gaziantep'teki saldırıya yayın yasağı!