Bu medya kuruluşları, ucuzluk marketlerinde, üniversitelerde, hastanelerde, sitelerde, akaryakıt istasyonlarında, taksi duraklarında balya balya bedava gazete dağıtıyor. Sonra da bunu gerçek bayi satışı gibi, tiraj rakamlarında gösteriyor.

HALKI KANDIRIYORLAR

Halkı, reklam verenleri ve devletin Basın İlan Kurumu’nu kandırıyorlar, haksız kazanç elde ediyorlar. Oysa başta Avrupa ve ABD olmak üzere çağdaş ülkelerde bu tür tiraj hilelerini önlemek için gazeteler bağımsız kuruluşlar tarafından denetlenir. SÖZCÜ de, dünyanın en saygın medya denetleme kuruluşu olan BPA Worldwide kuruluşuna tirajını denetletti. Merkezi ABD’de bulunan şirketin uzmanları Türkiye’ye geldi. SÖZCÜ’nün tirajını matbaadan bayiye kadar olan süreçte, haftalarca inceledi. Bu hassas denetimin sonunda BPA şu değerlendirmeyi yaptı: “SÖZCÜ Gazetesi’nin sponsorlu, bedava dağıtılan, düşük ücrette satılan tek bir nüshasının olmadığı anlaşılmıştır.”

TİRAJI ŞİŞİRİYORLAR

Tiraj rakamlarını, bayi satışları gerçekte düşük olduğu halde çeşitli yöntemlerle şişiren, basmadıkları gazeteleri bile satış raporlarına ekleyen basın kuruluşları da bu denetimi yaptırsın. Kimin tirajının gerçek, kimin tirajının sahte olduğu ortaya çıksın. Halk da, reklam veren de, devlet de gerçeği görsün. Kimse kandırılmasın. Medyaya adalet ve dürüstlük gelsin. Tiraj soygunculuğu da sona ersin.

SÖZCÜ’nün Nisan-Mayıs-Haziran 2016 tirajını gösteren rapor

cizelge-1

BPA Worldwide, SÖZCÜ’nün tirajını abonelik, bireysel, grup, toptan ve perakende satış üzerinden denetledi. SÖZCÜ’nün sadece perakende satış yaptığını ortaya koydu. Raporda, toplu alım yoluyla bedava dağıtım gerçekleştirilmediği de yer aldı.

BPA Worldwide nedir?

BPA Worldwide dünyanın lider medya denetleme kuruluşudur. Medya sahipleri, reklam ajansları ve reklam verenlerden oluşan üçlü bir yönetim kurulu tarafından yönetilen BPA Worldwide, 1931 yılında kuruldu. Merkezi Amerika’da olan BPA Worldwide, 30’dan fazla ülkeyi kapsayan en geniş medya-denetim organizasyonu üye ağına sahiptir. Time Inc., Newsweek gibi dergileri de denetleyen BPA Worldwide’ın dünya genelinde 2 bin üyesi vardır.

İŞTE SÖZCÜ’NÜN BPA ÜYELİK BELGESİ

Belgede şöyle diyor: “SÖZCÜ, BPA Worldwide üyesidir. Kuruluşun içtüzüğü ve kurallarının belirlediği ayrıcalıklara hak kazanmıştır.” Denetleme sonucunda ise, “SÖZCÜ’nün bedava dağıtılan nüshasına rastlanmamıştır” denildi.

cizelge-2