Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan 1915 Ermeni tehcirini 'Ermeni Soykırımı' olarak nitelendiren karar tasarısı Alman Parlamentosu'ndan geçti. Almanya sözde Ermeni soykırımını resmen tanıyan 29'ncu ülke oldu. Almanya'da gelen bu haber gözleri yeniden "Türkiye'nin Ermeni yalanına karşı diplomasi performansına" çevirdi. Türkiye hep "sözde Ermeni soykırımı propagandası" için dünya çapında oldukça güçlü olan Ermeni diasporasını hedef gösterdi. Yani yıllarca muhatap kaldığımız asılsız suçlamalar için hep başkalarını suçladık. Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da kendi atasözümüz olan "İğneyi kendine çuvaldızı başkasına batırma" ilkesini ıskaladık. Oysa 1915 olayları için sadece Ermeni diasporası değil bizzat Ermenistan devleti de faal olarak çalıştı. Peki Türkiye resmi kurumlarıyla bu süreçte ne yaptı? İşte "neden bu hale geldik" sorusuna tipik ve bir o kadar acı bir örnek...

SÖZDE SOYKIRIM MÜZESİNİN MÜDÜRÜ BU SÜREÇTE NE YAPTI?


100 yıllık süreçte sözde Ermeni Soykırımı propagandası için son 25 yılda Ermenistan'daki Sözde soykırım müzesi de faal olarak çalıştı. O müzedeki sözde belgeleri çürütecek belgeler ise Iğdır'daydı. Peki bu süreçte her iki müzenin müdürleri ne yaptı?

Ermeni soykırımı iddialarına yönelik Ermenistan tarafının propaganda faaliyetleri için en önemli isimlerden biri Hayk Demoyan. Ermenistan'ın başkenti Erivan'daki sözde soykırım müzesinin müdürü kendisi. Göreve başladığı günden itibaren dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerle tek tek ilgilendi. Devlet başkanlarını müzede ağırladı. Sıradan turistlerle bile yakından ilgilenerek sözde soykırım belgelerini gösterdi. Yetinmedi sözde soykırım belgelerini de yanına alarak dünyayı gezdi. Hiç bir gerçekliği olmayan belgeler ile kapı kapı dolaştı “soykırım” yapıldığı iddialarını her yerde anlattı.

Ermenistan'daki müzenin müdürü gecesine gündüzen katarak Ermenistan'daki müzenin müdürü gecesine gündüzen katarak "soykırım propagandası için" çalışıyor.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI


Hayk Demoyan kişisel sosyal medya hesabından da her fırsatta propağanda yaptı. Çeşitli ülkelerde katıldığı sempozyumları anında facebook ve twitter hesabından paylaştı. Bu sürece giden yolda üzerine düşen algı operasyonunu başarıyla yürüttü.

TÜRK MÜDÜR NE YAPTI?


Ermenistan'ın sözde soykırım müzesi üzerinden yürüttüğü algı çalışmasını engellemek için Türkiye'de o yıllara ait bilgi ve belgelerin sergilendiği bir müze açıldı. Ancak 1999 yılında Iğdır'da açılan müze ilgisizlikten dolayı sık sık kapandı. Yıllar içerisinde restore edilen müzenin ise bir müdürü hiç olmadı. Uzunca bir süre kime bağlı olduğu bile belli olmayan müze Iğdır Kültür ve Turizm Bakanlığı İl Müdürü Osman Engindeniz'e bağlandı.

Iğdır'daki müzenin müdürü ise adeta işin eğlencesinde... Iğdır'daki müzenin müdürü ise adeta işin eğlencesinde...

FACEBOOK'TA TARTIŞILAN PAYLAŞIM


Peki Ermenistan'daki sözde soykırım müzesinin müdürü Hayk Demoyan sosyal medya hesaplarını propaganda için kullanırken Iğdır'daki müzenin müdürü ne yapıyordu? Soykırım yalanlarını sergilemek için kurulan müzenin müdürü Osman Engindeniz belli ki hükümete yakın olmayı seviyor. Facebook paylaşımlarındaki yazışmalar ise üstlendiği görevin ciddiyetini aşar cinsten. Müze müdürünün son paylaşımı Binali Yıldırım tarafından açıklanan 65. yeni hükümette Ulaştırma Bakanı olan Ahmet Arslan ile birlikte çekilmiş fotoğrafı.

yorumERMENİ MÜDÜR “SOYKIRIMI DÜNYAYA ANLATTIK” TÜRK MÜDÜR “SAYIN BAKANIM YENİ GÖREVİNİZ HAYIRLI OLSUN”


Fotoğrafın altındaki yorumlar ise hayli ilginç. Bakan Ahmet Arslan ile olan fotoğrafının altında bir arkadaşının “Osman kim bakan hemen yanındasın maşallah” yorumuna “Bu işler böyle Yakupcum” diye cevap vermiş.

"CİDDİ BİR KONU YETKİLİLER KONUŞSUN"


Telefonla ulaştığımız Engindeniz'e Ermeni müze müdürünün sözde soykırımı anlattığı mecraları hatırlatarak Almanya parlamentosundan geçen tasarı hakkındaki fikirlerini sorduk. Aldığımız cevap ise “bu konu ciddi konu. Yetkililer konuşsa daha iyi olur” oldu.

soykirim