İSTANBUL Polisi ve MİT'in Sultanahmet'te gerçekleşen terör eyleminin ardından başlattığı operasyonlarda 3'ü Suriye gizli servisi El Muhaberat ajanı olmak üzere 7 şüpheli gözaltına alındı. Eylemin Şanlıurfa-Ankara-İstanbul hattında organize edildiği belirlendi.

FOTO: DHA / Sultanahmet'teki kanlı saldırının ardından operasyonlar sürüyor.


Şenol GEZER / İSTANBUL

Önceki gün, Fatih Dikilitaş ve Alman Çeşmesi arasında gerçekleşen ve 1'i canlı bomba 11 kişinin can verdiği eylemin ardından başlatılan soruşturma, dün sonuçlandı. Eldeki ipuçlarını değerlendiren İstanbul Emniyeti'ne bağlı TEM ve MİT Marmara Bölge Başkanlığı görevlileri, Arap terörist Nabil Fadlı'nın ilişkilerini mercek altına aldı. Teknik incelemenin ardından ilk operasyon sabah saatlerinde düzenlendi. Sultanahmet'i kana bulayan Fadli'nin eylemden önce, Şişli'de ikamet eden Leyla Ş.'ye ait telefonla arandığı belirlendi. Yakalanan şüpheli telefonun çalındığını söyledi ve serbest kaldı. Baskınların 2'nci aşamasında teröristin, 5 Ocak 2016 tarihinde Zeytinburnu'ndaki Göç İdaresi'ne gittiği gün yanında bulunan Suriye vatandaşı 4 arkadaşı gözaltına alındı. Aynı saatlerde bir başka operasyon daha gerçekleştiren ekipler, Suriye Konsolosluğu'yla irtibatlı olduğu belirlenen ve El Muhaberat ajanı olduğu iddia edilen 3 kişiyi daha yakaladı. Böylece gözaltı sayısı 7'ye yükseldi.

ŞÜPHELİLER SORGUDA


Baskınların son aşamasında yakalanan El Muhaberat ajanlarının IŞİD üyesi canlı bomba eylemcilerini yönlendirdikleri belirlendi. Canlı bomba ve Suriyeli arkadaşlarının Aralık 2015'te Şanlıurfa üzerinden Ankara'ya geldiği, yılbaşından sonra da İstanbul'a geçtikleri belirlendi. Öte yandan, patlayıcılara yönelik tespit çalışmaları tamamlandı. Buna göre IŞİD üyesi Nabil Fadlı, Sultanahmet'e üzerine TNT'yle güçlendirmiş RDX cinsi patlayıcı yerleştirmiş yelek giyerek geldi. Kafileye yönelen terörist, üzerinde taşıdığı el bombalarından birinin pimini çekti, fakat patlamadı. Canlı bomba, bunun üzerine diğerinin pimini çekti ve kan döküldü.