Bandırma'daki Dutliman Kırsal Mahallesi açıklarında devriye görevi yapan Güney Marmara Grup Amirliği'ne bağlı Sahil Güvenlik Botları, bugün saat 06.00 sıralarında 'President' adlı motor yatta yakalanan göçmenleri, Bandırma Güvenlik Komutanlığı'na getirildi.

[caption id="attachment_1410842" align="aligncenter" width="600"]FOTO: DHA FOTO: DHA[/caption]

Pakistan, Suriye ve Afganistan vatandaşı oldukları bildirilen ve aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu 134 sığınmacıya Sahil Güvenlik görevlileri tarafından su ve gıda verildi.

 

 

Sığınmacıların Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndaki işlemlerin ardından Geri Gönderme Merkezleri'ne sevk edilecekleri belirtildi.

[caption id="attachment_1410827" align="aligncenter" width="600"]FOTO: DHA FOTO: DHA[/caption]

TANSU ÇİLLER’İN ESKİ YATI

Bandırma Dutliman Kırsal Mahallesi açıklarında devriye görevi yapan Sahil Güvenlik Botları tarafından sığınmacıların yakalandığı 'President' adlı motor yatın kaçak göçmenleri Yunanistan’a götürmek üzere İstanbul’dan hareket ettiği ve Bandırma’dan da kaçak göçmen alırken yakalandığı kaydedildi.

[caption id="attachment_1410843" align="aligncenter" width="600"]FOTO: DHA FOTO: DHA[/caption]

Ekipler soruşturmayı sürdürürken, 'President' isimli yatı eski Başbakan Tansu Çiller’in kullandığı ve daha sonra ailenin sattığı belirtildi. Çiller ailesi yatı 2011 yılında, çok hızlı ve manevra yeteneği üst düzeyde olan 1987 model Tayvan yapımı, 19 metrelik 650 beygir gücündeki iki motoru bulunan içinde çok geniş bir salon ve özel yatak odası bulunduğu belirtilen 'President' 195 bin Euro bedelle satışa çıkarmıştı.

[caption id="attachment_1410847" align="aligncenter" width="600"]FOTO: DHA FOTO: DHA[/caption]

Daha sonra kim tarafından satın alındığı araştırılan ‘President’in kaçak göçmenleri Yunanistan’a götürmek üzere İstanbul’dan hareket ettiği ve Bandırma’dan da kaçak göçmen alırken yakalandığı kaydedildi. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

[caption id="attachment_1410828" align="aligncenter" width="600"]FOTO: DHA FOTO: DHA[/caption]

KADIN VE ÇOCUKLAR OTELE YERLEŞTİRİLDİ

Balıkesir’in Bandırma İlçesi'nde Sahil Güvenlik ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda Tansu Çiller'in başbakan olduğu dönemde kullandığı ve Çiller Ailesi tarafından 5 yıl önce satılan yatta yakalanan 134 sığınmacıdan, 20 çocuk ve 12 kadın Erdek’teki bir otele yerleştirildi. Erkekler ise Bandırma Fen Lisesi Spor Salonu’na götürüldü.

[caption id="attachment_1410845" align="aligncenter" width="600"]FOTO: DHA FOTO: DHA[/caption]

 

Bandırma Kaymakamı Tuncay Sonel, 'President' adlı motor yatın bulunduğu Sahil Güvenlik Komutanlığı’na gelerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yatta incelemelerde bulunan ve sığınmacılarla görüşerek, ihtiyaçlarının giderileceğini söyleyen Kaymakam Sonel, bir sığınmacı çocuğunu da kucağına alarak sevdi.

[caption id="attachment_1410829" align="aligncenter" width="600"]foto: dha foto: dha[/caption]

KAPTAN VE 6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Soruşturma kapsamında aralarında motor yatın kaptanının da bulunduğu toplam 7 kişi insan kaçakçılığı suçundan gözaltına alındı. Ayrıca kaçakçılıkta kullanılan 4 minibüs, 2 binek otomobile el konuldu. Kaçak sığınmacı taşımasında kullanılan 'President' adlı teknenin de İstanbul’daki bir yat kiralama firmasına ait olduğu belirlendi. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor. DHA/İHA

[caption id="attachment_1410830" align="aligncenter" width="600"]foto: dha foto: dha[/caption]