Çok şiddetli kavgalara sahne olan Meclis Anayasa Komisyonu'nda AKP'nin dokunulmazlık teklifi; CHP, MHP ve AKP'lilerin oylarıyla kabul edildi. Teklifin kabulü öncesi HDP'li vekiller salonu terk etti.


HDP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi olan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ile  AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner arasında başlayan tartışma yumruklaşmaya kadar gitti.  Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, oturuma ara verdi.  18.30'da vekiller tekrar bir araya geldi. Yapılan oylamada CHP ve HDP'li vekiller toplantının devam etmemesini istedi, AKP'li vekiller ise toplantının devam etmesi için oy verdi. Yapılan oylama sonucu toplantıya devam edildi. Komisyonda 3 kişi, masaların üzerine çıkıp, gruptaki diğer üyelere tekmelerle saldırdı. Kadın vekiller de olmak üzere, kavga sırasında ellerinde su şişelerinde suyu birbirlerinin üzerine çok hiddetli şekilde fırlattı. Bu sırada ağza alınmayacak küfürlerin edildiği de duyuldu. Akşam saat 22.30 sıralarında ise HDP Milletvekilleri, dokunulmazlık teklifinin görüşüldüğü Meclis Anayasa Komisyonu'nu terk etti. HDP'li Mithat Sancar, "Bu tiyatronun figüranı olmayacağız sizi vicdanınızla baş başa bırakıyoruz" dedi.

Başlıksız-1

129 vekilin dokunulmazlığının geçici olarak kaldıracak olan Anayasa teklifinin ikinci toplantısında da yumruklar konuştu. AKP-HDP’li milletvekilleri tekme-tokat kavga etti. Yere düşen milletvekillerine tekmelerle vuruldu. Bazı milletvekilleri yaralandı. Meclis bahçesine ambulanslar geldi.

[caption id="attachment_1213140" align="alignnone" width="880"]Foto: Zekeriya ALBAYRAK/SÖZCÜ Foto: Zekeriya ALBAYRAK/SÖZCÜ[/caption]

Geçen hafta Perşembe günü yaşanan kavga nedeniyle ertelenen Anayasa Komisyonu saat 15.00’de ikinci kez toplandı. İlk toplantıda AKP’li bazı vekillerin dayak yemesi nedeniyle iktidar vekilleri bu defa hazırlıklı geldiler. Salona 30 dakika önce giren AKP'li 40 vekil, komisyonu salonunu doldurdu. İlerleyen saatlerde AKP’li vekil sayısı 60' buldu. Danışmanlar salona alınmazken, gazeteciler ise tek tek ve kimlik kontrolü yapılarak girebildi.

[caption id="attachment_1213141" align="alignnone" width="880"]Foto: Zekeriya ALBAYRAK/SÖZCÜ Kavgada HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan'ın yüzünden yaralandıgı görüldü. Foto: Zekeriya ALBAYRAK/SÖZCÜ Kavgada HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan'ın yüzünden yaralandığı görüldü.[/caption]

BOZDAĞ GELİNCE TARTIŞMA ÇIKTI

Yaklaşık 2.5 saat boyunca AKP, HDP, CHP’li milletvekilleri söz alarak teklifle ilgili konuşma yaptılar. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ söz aldığında tansiyon yükseldi. Bozdağ’ın geçen hafta yaşanan kavgadan dolayı HDP’li vekilleri ve danışmanlarını suçlaması tartışma çıkardı. HDP’li Garo Paylan ile AKP’li bir grup milletvekili ayakta tartışmaya başladı.

[caption id="attachment_1213142" align="alignnone" width="880"]Foto: Zekeriya ALBAYRAK/ SÖZCÜ Foto: Zekeriya ALBAYRAK/ SÖZCÜ[/caption]

Paylan ile AKP’li Mehmet Metiner ve Zeyit Aslan bir süre sözlü atıştı. Metiner’in Paylan’ı yumruk sallaması kavgayı başlattı. Tam karşıda olan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, masanın üzerinden uçarak Metiner’i doğru saldırdılar. Bu sırada AKP’li bir milletvekili daha aynı yere uçarak girdi. Baluken ve AKP’li bir milletvekili yere düştü. AKP’li bir milletvekili masanın üzerinden tekmeyle HDP’li vekile vurduğu görüldü. HDP’li bir milletvekilinin yerde hareketsiz kalması bir süre kavgayı durdurdu. Vekilin hareket ettiğini görünce AKP’liler yeniden tekme atmaya başladılar.

BAHÇEYE TAŞTI

Komisyon toplantısında başlayan kavga salonun dışına da taştı. Salonun bulunduğu koridor ve Meclis bahçesinde de gerilim ve atışmalar yaşandı. HDP’li Sırrı Süreyya Önder, dayak yediğini söyleyen HDP’li bir danışmana “Burayı birkaç çapulcuya bırakacak değiliz” diye bağırdı.

Kavgadan önceki bölümde ise muhalefet temsilcileri eleştirilerini dile getirdi. İlk söz ‘anayasa aykırılık önergesi’ nedeniyle HDP’li Meral Danış Beştaş’a verildi. Beştaş, konuşma yaparken, komisyon başkanının arkasında ayakta bekleyen AKP Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nun gülmesi tansiyonu artırdı. Beştaş önce “Arkadanızdaki kişi deminden beri gülüyor” dedi,

AKP’lilerin ‘sana mı soracak, şahsiyetle uğraşma’ diye laf atması üzerine Beştaş, “Gerçekten sinirimi bozuyorsun” dedi. Çavuşoğlu’nun HDP’lı Sırrı Süreya Önder’le karşılıklı gülüştüklerini söymlemesi Önder’i de kızdırdı: “Hakan terbiyeli ol, ciddi ol, arkadaşımız konuşuyor.” dedi.

Beştaş, Meclis’e gelen son fezlekede 21 Ağustos 2016 tarihi yazdığını belirterek, “Çok aceleniz var, gelecek tarihli fezleke gönderilmiş. Hep birlikte yok olacağız” diye tepki gösterdi.

ERDOĞAN, BAŞBAKANA SAYGILI OLSUN

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Anayasa Komisyonu’nun Erdoğan’ın emriyle toplandığını söyledi. AKP’lilerin ‘Cumhurbaşkanını karıştırmayın’ sözlerini hatırlatan Emir, “Cumhurbaşkanını karıştırmayalım ama o da yasal sınırları içinde kalsın. Hükümete, idareye, Başbakana saygılı kalsın” diye konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Mithat Sancar, Pelikan Dosyası’na atıf yaparak, dokunulmazlığın AKP içindeki hesaplaşmadan kaynaklandığını iddia etti. Sancar, “Kendi iç hesaplaşmanıza HDP’yi günah keçisi yaparak örtemezsiniz” dedi. AKP’liler ‘kendi partine bak’ diye laf attı.

Dolmabahçe görüşmesi konusunda Erdoğan’ın fikir değiştirmesini hatırlatan Sancar, çözüm sürecinin oy getirmeyeceğinin anlaşılınca vazgeçildiğini kaydetti. Sancar, “Sürecin bitirilmesinin gerekçesi, siyasi getirisinin kalmamasıdır” dedi.

BALUKEN’İN OMUZU ÇIKTI

Kavgada yere düşen ve tekme darbesi alan HDP'li İdris Baluken'in omuzunun çıktığı öğrenildi. Baluken hastaneye kaldırıldı. Burnuna darbe alan AKP Çorum Milletvekili Ahmet Ceylan ise revire kaldırıldı.

Kavgadan sonra, HDP'li Osman Baydemir ile AKP'li Ahmet Hamdi Çamlı arasında da sert tartışma yaşandı. Baydemir "Büyük belaya düşmüşsünüz, farkında değilsiniz. Azdan az, çoktan çok gider" dedi. Çamlı ise "Bu ağız mafya ağzı" karşılığını verdi.