Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Cumhurbaşkanına hakaret suçunun son dönemde "Neden bu kadar çok arttığı" konusundaki bir önergeyi, "Kişisel yoruma dayalı" ve iç tüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle iade etti.

FOTO:DHA- CHP'li Candan Yüceer'in soru önergesi "iç tüzüğe" takıldı.


Başak KAYA/ANKARA

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, hazırladığı soru önergesiyle Tekirdağ’da 17 yaşındaki inşaat işçisi bir çocuğun, sosyal medyadaki paylaşımı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret iddiasıyla tutuklandığı konusunu TBMM gündemine taşımak istedi.

Bu kişinin 155 Polis İmdat hattını aradığı öne sürülen bir kişinin ihbarıyla evinde gözaltına alındığına dikkat çeken Yüceer, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın sorularını yanıtlamasını istedi.Ancak TBMM Başkanlığı, Yüceer’in önergesindeki şu paragrafı “uygun” görmedi:

“Son yıllarda birçok yurttaşımız, sosyal medyada paylaştığı mesajlar yüzünden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret iddiasıyla soruşturma ve davalarla karşı karşıya kalmıştır. Cumhurbaşkanı’nın tutum, açıklama ve davranışlarının, hakaret suçlarında artış yaşanmasında etkili olduğu iddia edilmektedir.”

Önergede uygun görülmeyen soru ise “Cumhurbaşkanına hakaret suçunun son dönemde bu kadar çok artmasının nedenleri incelenmiş midir” oldu. İşleme alınmayan önergede, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla kaç kişi hakkında kovuşturma izni verilmiştir? Kaç kişiye dava açılmıştır? Sonuçları ne olmuştur? Dava açılan kişilerin kaçı tutuklanmıştır? Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret gerekçesiyle halen tutuklu bulunan kişi sayısı kaçtır? Dava açılan yurttaşlarımızın kaçı 18 yaşından küçüktür? Açılan davaların kaçı sosyal medya üzerinden ’hakaret’ içerdiği iddiasıyla açılmıştır? Bu kişilerin eğitim durumu ve mesleklerine göre dağılımı nedir? Hangi cumhurbaşkanı döneminde kaç kişi hakkında hakaretten dolayı dava açılmıştır? Bu davalardan ceza alan var mıdır?” sorularının da yanıtlanması istenmişti.