DÜNYADA şiddete varan aşırılığın önlenmesi amacıyla yerel yönetimler arasında kurulan Güçlü Şehirler Ağı'nın ilk zirvesi, 11- 12 Mayıs tarihlerinde Antalya'da yapılacak. Zirveye 18 ülkeden 22 şehir katılacak.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 11- 12 Mayıs tarihlerinde yapılacak Güçlü Şehirler Ağı Zirvesi dolayısıyla Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenledi. Türel, Güçlü Şehirler Ağı Zirvesi'nin sadece uluslararası, diplomatik toplantı olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Zirvenin konusu itibariyle kamu kurum ve kuruluşları, bütün kurumları, sivil toplum örgütlerini ilgilendirdiğini kaydeden Türel, şunları söyledi:
“Güçlü Şehirler Ağı, küresel işbirliğiyle terör ve teröre yol açan şiddete varan aşırılıkla mücadeleyi esas alan yeni bir oluşumu ifade ediyor. Güçlü Şehirler Ağı, yerel yönetimler arasında küresel işbirliğini ifade ediyor. Terör ırk, dil, din, etnisite gibi farklı motivasyonlara dayanabiliyor. Şiddete varan aşırılık terörün beslendiği temel kaynak olup özellikle gençlerin terör örgütlerinin içine çekilmelerini ifade ediyor. Terör örgütleri ilk aşamada gençlerin beyinlerini yıkayarak, gençleri etki altına alarak taban bulmaya çalışıyor. Bu radikalleşme sürecini, terör örgütü mensubu haline gelme ve terörist olma süreci izliyor. Güçlü Şehirler Ağı, şehirlerde oluşan bataklıklarla mücadeleyi, bataklıkların mümkün olduğunca kurutulmasını hedef alan bir işbirliği ağını öngörüyor."
Terörle mücadelenin bugüne kadar yerel yönetimlerin konusu olarak ele alınmadığını, daha çok hükümetlerin işi olarak değerlendirildiğini aktaran Türel, ancak küreselleşen terör tehdidinin yerel yönetimler dahil topyekün mücadele gerekliliği ortaya çıkardığını söyledi. Türkiye'nin bunu terör mağduru bir ülke olarak uzun yıllardır ifade ettiğini, Batı dünyasının ise başına geldiği zaman meselenin farkına varabildiğini savunan Türel, dünya nüfusunun yüzde 75'lere varan oranda şehirlerde yaşadığı bir dönemde şehirlerin şiddete varan aşırılıkla mücadelesinin ön plana çıktığını söyledi. Türel, “Kırdan kente göç hızla devam etmekte ve kentlerin ülke içi ve dışından göç almasıyla sonuçlanıyor. Göçler çok kültürlü şehirleri meydana getirirken sosyal ve ekonomik sorunlar, güvenlik sorunları büyüyebiliyor" dedi.
Bu noktada kültürel entegrasyon zorluğu yaşamakta olan toplumlarda tepkili gençlerin radikal hareketlere meyil gösterdiğini aktaran Türel, son zamanlarda Avrupa'da yaşanan terör olaylarını Müslüman gençlerin gerçekleştirmesinin bunu doğruladığını aktardı. Dini etnik radikalleşmenin yanı sıra, Avrupa'da ırkçı hareketlerin arttığına dikkat çeken Türel, göç eden nüfus içinde işsizliğin artmasının da gençlerin radikalleşmesine neden olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Terör ve şiddete varan aşırıcılıkla mücadelede artık yerel yönetimlerin de aktif olması kaçınılmaz hale gelmiştir. Şehirlerde değişik topluluklarla, gençlerle temas kuran, bütün kurum ve kuruluşlar bu mücadelenin parçası olmak durumundadır. Bir topyekün mücadele gerekmektedir. Sorun sadece devletlerin sorunu değildir. Topluluklar ve aileler de bu sorundan etkilenmektedir. Beyni yıkanan genç ailesinin kontrolünden çıkmakta ve ailelerin de çaresiz kaldığı bir durum ortaya çıkmaktadır. Dünyada bazı şehirler ve kurumlar şiddete varan aşırılıkla mücadele konusunda şimdiden bir tecrübe kazanmıştır."
Güçlü Şehirler Ağı'na New York, Paris, Londra, Oslo gibi terörle ilgili talihsizlik yaşamış kentlerle birlikte dahil olan Antalya'nın 'örnek şehir' olarak yer aldığına dikkat çeken Türel, bu noktada Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ortaya koyduğu sosyal politikalar ve kentteki güvenlik anlayışının belirleyici olduğunu aktardı. Türel ayrıca ilk zirve Paris'te yapılacakken, yapılan değerlendirme sonunda Antalya'ya alındığını söyledi.
Zirvede Güçlü Şehirler Ağı'nın çalışma prensiplerinin geliştirileceğini kaydeden Türel, zirvenin açılışına ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin video konferansla katılacağını ve Dışişleri Bakana Mevlüt Çavuşoğlu'nun da konuşacağını söyledi. Türel, açılışta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da konuşacağını aktardı.
GÜÇLÜ ŞEHİRLER AĞI NEDİR?
Güçlü Şehirler Ağı, ABD Başkanı Barack Obama'nın inisiyatifinde, Birleşmiş Milletler himayesinde başta DAEŞ olmak üzere farklı biçimlerde şiddete varan aşırılığa karşı dayanıklılık ve sosyal dayanışmayı inşa etmek amacıyla belediye liderlerinin ve yerel yönetim uygulayıcılarının ilk küresel ağı olarak ortaya çıkan küresel bir oluşumdur.
Güçlü Şehirler Ağı, Türkiye'den sadece Antalya'nın davet edildiği 25 şehrin biraraya gelmesiyle 29 Eylül 2015'te New York'ta yapılan toplantıyla kuruldu. 30 Eylül'de ilk toplantısını gerçekleştiren Güçlü Şehirler Ağı'nın tüzüğü, temel ilkeleri ve çalışma sistematiği belirlendi.
Buna göre Güçlü Şehirler Ağı, her koşulda şiddete varan aşırılığı önlemek için şehirleri desteklemeye odaklanmış bir oluşum olarak kabul edildi. Ağın herhangi bir din, millet, medeniyet ya da etnik grupla ilgisi olmaması gereken şiddete varan aşırılığın önlenmesini savunması kararlaştırıldı.
HANGİ ŞEHİRLER KATILACAK?
Antalya'da 11- 12 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek Güçlü Şehirler Ağı 1'inci Küresel Zirvesi'ne, 18 ülkeden 22 şehir katılacak. Zirveye Fransa'nın Bourdeaux, Danimarka'nın Kopenhag, İspanya'nın Malaga, Endenozya'nın Malang, Moritanya'nın Kiffa, Mali'nin Mali, Belçika'nın Vilvoorde, Kamerun'dan Yaounde, Meridiamere, Kolofata, Kousseri, Kosova'dan Kaçanik ve Peja, Makedonya'dan Cair, Maldivler'den Mali, Peru'dan Puno, ABD'nin Chatthaneooga. Kenya'dan Mombasa, Norveç'ten Kristiansand, Kolombiya'dan Medellin, Nijerya'dan Kano ve Hindistan Maharaştra şehirlerinden belediye başkanları, başkan yardımcıları düzeyinde katılım sağlanacak.


 

DHA