Sosyal bilimlerde dünyanın en önde gelen üniversitelerinden Harward, kütüphanesinde bulunan kitap sayısını güncelledi. Bünyesinde bulunan 20.4 milyon kitapla Harvard Universitesi, dünyada en büyük kütüphaneye sahip üniversite oldu. Harvard Üniversitesi Kütüphanesi'nde aynı zamanda 400 milyon makale, 10 milyon fotoğraf, 124 milyon arşivli internet sitesi ve 5.4 terabayt dijital veri (dijital makale, dijital kitap, fotoğraf...) bulunuyor. Türkiye üniversitelerindeki toplam kitap sayısı ile ilgili son veri Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2015 yılında yayınlandı. TÜİK'in yayınladığı bilgilere göre Haziran 2016 itibariyle  Türkiye'deeğitim veren 193 üniversitenin toplamında bulunan kitap sayısı 15.2 milyon oldu.Yüksek Öğretim Kurumu'nun yayımladığı verilere göre de Türk üniversitelerinde 45 milyonun üzerinde elektronik kitap da bulunmakta.

TÜRK ÜNİVERSİTELERİ ÇOK GERİLERDE


Türkiye'deki tüm üniversite kütüphanelerindeki kitap sayısının Harvard Üniversitesi'ne yaklaşamaması, eğitim sıralamasındaki farkı da gözler önüne serdi. "Başkanlar okulu" olarak bilinen ve ABD'nin Boston şehrine bulunan Harvard, çeşitli kuruluşlar tarafından yapılan dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında yıllardır ilk 5'e girerken bazı kuruluşların sıralamasında da birinci sırada bulunuyor. Dünyanın en iyi 500 üniversiteleri sıralamasında ise Türkiye'den 1 ya da 2 üniversite girebiliyor. Örneğin "University Ranking by Academic Performance" (URAP) sıralamasında 2016 yılında Harvard Üniversitesi birinci sırada bulunurken, ODTÜ 467’inci sırada, İstanbul Üniversitesi ise 487’nci sırada yer aldı.

MEZUNLAR ARASINDA OBAMA VE BUSH DA VAR


ABD'nin son iki başkanı da Harvard Üniversitesi mezunu. Görev süresi yakında dolacak Barack Obama hukuk fakültesi mezunuyken bir önceki Başkan George W. Bush, bu üniversitede işletme yüksek lisansı yaptı.