Son bir yıldır Türkiye'yi kasıp kavuran terör, Avrupa'yı da hedef alıyor. Geçtiğimiz yıl kasım ayında Paris'i kan gölüne çeviren terör saldıları son olarak Belçika'nın başkenki Brüksel'i vurdu. Üç ayrı patlamada 20'den fazla kişi yaşamını yitirdi, 50'den fazla kişi de yaralandı. Ankara ve İstanbul saldırılarının ardından Avrupa'nın en büyük kentlerinden birisinde daha terör kanlı yüzünü gösterdi.

FOTO:DHA - Son olarak Belçika'nın başkenti Brüksel ardı ardına patlayan bombalarla sarsıldı.

3.DÜNYA SAVAŞI BAŞLADI MI?


Son bir yıldır dünyayı kasıp kavuran 'küresel terör' korkutan "3. dünya savaşı başladı mı?" sorusunu da yeniden gündeme getirdi. Gerçekten yeni bir dünya savaşı başladı mı? Yoksa zaten savaşın içinde miyiz? İşte 'otorite' sayılabilecek isimlerin konuyla ilgili son açıklamaları;

Friedman 'korkunç' tahminlerde bulunmuştu.

FRIEDMAN KORKUNÇ TAHMİNLERDE BULUNMUŞTU


Dünya kamuoyunda ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) ‘gölge kuruluşu’ olarak tanınan Stratfor’un kurucusu George Friedman yeni dünya düzeni hakkında çarpıcı tahminlerde bulunmuştu. Friedman “dünyanın yeni bir büyük savaşa hazırlıklı olması gerektiğini” söylemiş ve yükselen küresel teröre dikkat çekmişti.

Uluslararası yayın yapan Business Insider dergisine konuşan George Friedman, tarih boyunca her yüzyılda en az bir kere ‘sistem savaşı’ yani mevcut sistemin tümünü  sallandıran büyük bir savaş yaşandığını hatırlatmış ve “Avrupa’daki Yedi Yıl Savaşı, 19. yüzyılın Napolyon savaşları, büyük dünya savaşları, her yüzyıl bir şeyler olmuştur. Bu yüzyılda hiçbir şeyin olmayacağına iddiaya girmek ister misiniz? Bu iddiayı kabul ederim” demişti.

Sistem savaşlarının ‘nasıl başladığını’ da anlatan George Friedman “Almanya, Rusya, Çin gibi bazı ülkeler gerileyince yerini başkaları alır. Tehlikeli olan şudur ki, yeni ülkeler henüz dengeye ulaşmış değil” demişti.

TÜRKİYE VURGUSU


Friedman, tehlike kaynağının “bir grup ülkenin diğerlerinin yerini almasında değil” bu yeni ülkelerin kendini bulduğu yeni konumda olduğunu belirterek, çatışmalara temel olabilecek temel teorileri sıralamış ve bu teorilerden birinde etkisini kaybeden ülkelerin yerini Japonya, Polonya ve Türkiye alacağını savunmuştu.

KRİZ KAHİNİ DE UYARMIŞTI!


Friedman'ın yanı sıra ‘kriz kahini’ olarak tanınan dünyaca ünlü iktisatçı Roubini de korkutan uyarılarda bulunmuştu. ABD’li profesör Roubini; Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki istikrarsızlığın dünyayı tehdit eder hale geldiğini belirtmiş, "çöken devletlerin yeniden yapılanmasının sağlanmaması ve bölgedeki insanlara fırsat tanınmaması durumunda yeni bir dünya savaşının kaçınılmaz hale geleceğini" belirtmişti.