Bu yıl 10. kez düzenlenen Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali, “Dünyanın 14 Harikası ve Mitoloji” temasıyla kapılarını ziyaretçilere açtı. Geçen yıldan itibaren 12 ay ziyarete açık hale getirilen festival bünyesindeki kum heykel sergisinde, UNESCO tarafından belirlenmiş olan antik dünyanın 7 harikasının yanı sıra 2007 yılında İsviçre merkezli “New 7 Wonders Vakfı’nın” düzenlediği yarışma neticesinde 100 milyon katılımcının oylarıyla belirlenen eserlerin de kumdan heykelleri yapıldı. 10 bin tonu aşkın özel kum kullanılarak yaklaşık 10 bin metrekare genişliğindeki alanda düzenlenen sergide Kolezyum, Petra Antik Kenti, Çin Seddi, Machu Picchu, Kurtarıcı, Chichen Itza Piramidi ve Taç Mahal dünyaca ünlü kum heykeltıraşlarca canlandırıldı. Ayrıca mitolojik olaylardan esinlenerek Thor, Afrodit, Truva Atı, Horus’un da aralarında yer aldığı pek çok eser sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Foto: İHA Foto: İHA


Festival Direktörü Cem Karaca, dünyanın en büyük ve prestijli kum heykel festivallerinden birisi olan etkinliğin artık gelenekselleştiğini belirterek, festivalin Antalya ve Türkiye’nin en çok ziyaret edilen önemli kültür sanat etkinliklerinden birisi haline geldiğini söyledi. Karaca, Antalya’nın Lara Sahili’nde düzenlenen festivalin yerli yabancı yediden yetmişe her kesime hitap ettiğini ifade ederek, “Halkımız ve yöremize gelen turistler eğlenceli bir ortamda kaliteli bir etkinlikle tanışma fırsatı buluyor. Sergi ziyaretçileri dünyanın dört bir yanına dağılmış harikaları tek bir alanda görme fırsatı buluyor. Ziyaretçiler sadece su ve kum kullanılarak devasa boyutlarda yapılan kum heykelleri şaşkınlıkla izlerken, genel kültürlerini de geliştirme imkanı buluyorlar” dedi.

Foto: İHA Foto: İHA


Yoğun ilgiye bağlı olarak sergiyi 12 ay ziyarete açık hale getirme kararı aldıklarını söyleyen Karaca, “Dünyada 12 ay ziyaret edilebilen bir başka kum heykel organizasyonu daha yok. Önceleri 2-3 yağmurdan sonra ağır hasar gören hatta kısmen yıkılan heykeller, son yıllarda kum heykel yapım tekniğimizdeki ilerlemeler ve Antalya’nın olumlu hava şartlarının da katkısıyla artık daha dayanıklı hale geldi. Yağışlı günlerde dahi açık kalan sergiyi şemsiyeleriyle gezen ziyaretçi sayısı hiçte az değil.

Foto: İHA Foto: İHA


Kasım ayına kadar her gün 10.00-23.00 saatleri arasında ziyarete açık kalan sergide havanın kararmasıyla özel led aydınlatma sistemi devreye girerek heykeller rengarenk bir ortamda sergileniyor. Ayrıca temaya uygun yapılan müzik yayını ile ziyaretçiler adeta masalsı bir dünyada yolculuğa çıkıyor. Heykellerin yapımını merak edenler için sürekli yapılan sinevizyon gösterisiyle heykellerin yapım hikayelerinin yer aldığı belgeseli izleme fırsatı sunuluyor. Belirli dönemlerde minik ziyaretçilere yönelik atölyeler düzenlenerek katılımcılara sertifika veriliyor” diye konuştu.