Trafikteki araçlarla, denizdeki lüks yat ve teknelerin de denetlendiği uygulamayı İl Emniyet Müdürü Dr.Mustafa Çalışkan yönetti. Konrol noktalarını da gezen Dr.Çalışkan, can güvenliği nezaket, konusunda dikkatli olunmasını istedi.

 

Suçları azaltmayı, suç aletlerini ele geçirmeyi ve suçluların yakalanmasını hedefleyen "Yeditepe Huzur Uygulaması" 39 ilçede eş zamanlı olarak başlatıldı. Her gün bir ilçede 2 hafta bir tüm İstanbul'da düzenlenen uygulamanın planlanması İstanbul Emniyeti'ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından yapıldı. İl Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan'ın talimatıyla hazırlanan uygulama için, Asayiş, Organize Suçlarla Mücadele, Mali Suçlarla Mücadele, Güven Timleri, Önleyici Hizmetler, Güvenlik, Trafik, Deniz Polisi, Çevik Kuvvet, Kaçakçılıkla Mücadele, Havacılık Şube Müdürlükleri ve ilçelerde  görevli 5 bin polis görevlendirildi.

CAN GÜVENLİĞİ VE NEZAKET

Saat 20.00'da başlayan huzur uygulamasını, bizzat Dr. Mustafa Çalışkan ve yardımcıları yönetti. Çalışkan bazı noktalarda kurulan uygulama alanlarını da gezdi. Kritik noktalardaki gorevli polis noktalarını da inceleyen Dr. Mustafa Çalışkan güvenlik tedbirlerinin alınması konusunda polislere uyarılarda bulundu. Çalışkan, görev alan polislerden can güvenliği ve vatandaşlara nazik davranılması konusunda uyarıda bulundu.

DÖRT AŞAMA

İstanbul'un huzuru için günlük görevlerinin ardından asayiş uygulamasına katılan 5 bin polis, akşam saatlerinde müdür ve  amirlerinin belirledikleri noktalarda bir araya geldi.  Dört aşamalı uygulama, "yaya", "trafik", "eğlence mekanı" ve "yat ve tekne" kontrolü şeklinde gerçekleştirildi. Yaya uygulaması  yapan polisler, bir anda sokaklara dalarak, şüpheli görülen kişilerin, üstünü aradı. Genel Bilgi Tarama (GBT) sistemi üzerinden suç kayıtlarına bakılan şüphelilerden, arama ve yakalama kararı olanlar gözaltına alındı. Trafik uygulamalarında ise, durdurulan araçların ve sürücülerin evrakları kontrol edildi. Araçlarda bulunan kişilerin üst araması yapıldı ve GBT'lerine bakıldı.

EĞLENCE KULÜPLERİNDE DENETİM

Eğlence mekanı ve gece kulüplerine  giren ekipler ise, evrak ve ruhsatlarını kontrol ederek, kaçak ürün ve uyuşturucu araması yaptı.  Şüphelilerin üst aramaları ve suç kayıtlarına bakıldı. İstanbul Boğazı ve kıyı denetimlerinde ise, denizlerdeki lüks yat ve  teknelerde arama yapıldı. Herhangi bir ihtimale karşı hazır tutulan polis helikopteri de yer yer havalanarak, uygulama noktalarını kontrol etti.