Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni anayasa konusunda uzlaştı. Yıldırım, Bahçeli ile yaptığı ortak açıklamada, "MHP ile yürüttüğümü müzakereler belirli bir olgunluğa erişmiştir. Son gözden geçirmeler yapılacaklar, önümüzdeki hafta AK Parti olarak anayasa değişiklik teklifini sunmuş olacağız" dedi. Yıldırım, "Bu değişiklikte Cumhurbaşkanı'nın partisi ile ilişki devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur" diye konuştu. Başbakan Yıldırım, teklifin Meclis'te kabul edilmesinden sonra referandum sürecinin başlayacağını her şeyin yolunda gitmesi durumunda yaz başında yeni anayasa oylaması için sandığa gidilebileceğini duyurdu.

KURTULMUŞ: 316 VEKİLİN TAMAMI 'EVET' DİYECEK


Bu tarihi açıklamadan saatler sonra TRT Haber'e konuk olan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da bundan sonraki süreç hakkında bilgi verdi. Kurtulmuş “330 meselesinde en ufak bir endişe olacağı kanaatinde değilim. AK Parti’nin bütün milletvekilleri o gün geldiğinde Meclis’e geldiğinde, 316 milletvekilimizin tamamı, oylarını kullanarak anayasa değişikliğine evet oyu verecekler. Burada AK Parti’nin bir fire bile vereceğini hiç kimse düşünmesin, böyle bir hayal içerisinde olmasın” dedi. Kurtulmuş'un bu sözlerinin ardından gözler MHP'li vekillere çevirildi.

330-316 = 14


AKP'li vekillerin firesiz 'evet' oyu vermesi durumunda yeni anayasanın referanduma gidebilmesi için 14 oya da ihtiyaç var. MHP'nin şu anda parlamentoda 39 milletvekili bulunuyor. Bunlardan 4'ü ise daha önce 'hayır' oyu vereceklerini açıklamıştı. Yani MHP'de 'rengini' belli etmeyen 35 milletvekili bulunuyor. Bunlardan en az 14'ünün yeni anayasa oylamasında ellerini evet için kaldırmaları gerekiyor.

[old_news_related_template title="Anayasa değişiklik teklifi AKP'de imzaya açıldı" desc="" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/basliksiz-6.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/anayasa-degisiklik-teklif-akpde-imzaya-acildi-1541485/"]