Başbakan Binali Yıldırım, Moskova'da yaptığı konuşmada Türkiye- Rusya ilişkilerine değinerek, "Yaklaşık 1 yıl önce yaşanan talihsiz bir olay nedeniyle her iki ülkenin ilişkileri büyük bir sınama ile karşı karşıya kaldı. Ülkelerimiz arasında en üst düzeyde mevcut olan karşılıklı siyasi irade sayesinde bu badireden de çıkmış bulunuyoruz. Daha güzel Türkiye- Rusya ilişkilerini görmek ümidiyle hepinize saygılar sunuyorum. Krizlerden ziyade güzel haberlere ihtiyacımız var. Zaten karamsarlık üreten moral bozan çok çevreler var. Güzel projeleri daha fazla ön palana çıkarmamız lazım" dedi.

Resmi temasları kapsamında Moskova’da bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde konuştu. Burada öğrencilere konuşan Yıldırım, iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihsel derinliğine dikkat çekerek “Bin yıllık bir komşuluğumuz var. Tarih sahnesine çıktığımızdan beri hep yan yana yaşadık. Karşılıklı etkileşimimiz sürekli oldu. Geçmişe baktığımızda Türkiye- Rusya ilişkilerinde daha çok işbirliği ve rekabet var. Kurtuluş savaşı sırasında Rusya’nın verdiği destek hafızalarımızda önemli bir yere sahiptir. Tarihte aramızda rekabetin de iki ülkenin gelişimine dinamizmine önemli katkılar sağladığına şahit olduk. Ülkelerimiz arasında bu ilişkilerin derinliği, arşiv belgelerinde Moskova- İstanbul ilişkileri sergisi ile bir kez daha tanık olduk. Bu sergi ile Türkiye ve Rusya’nın birbirlerinin yakın tarihine ne kadar önemli yer ayırdıklarını kapsamlı ve köklü ilişkiler sistemi içinde işbirliğimizi bu günlere getirdiğimize şahit olduk. Geleceği yapıcı bir şekilde inşa edebiliriz.” Türkiye- Rusya ilişkilerinin tarihine ve önemine değinen Yıldırım, "Türkiye Rusya ilişkilerinde özellikle son yıllarda zincirleme büyük değişimler yaşadık. İlişkilerimizin bir alanına attığımız adım diğer alanlardaki iş birliğini de tetikledi, teşvik etti. Bütün bu kazanımlara rağmen yaklaşık 1 yıl önce yaşanan talihsiz bir olay nedeniyle her iki ülkenin ilişkileri büyük bir sınama ile karşı karşıya kaldı. Ülkelerimiz arasında en üst düzeyde mevcut olan karşılıklı siyasi irade sayesinde bu badireden de çıkmış bulunuyoruz. İlişkilerimizin normalleşme süreci, geçtiğimiz Ağustos ayı itibariyle başlamış bulunuyor" dedi.

“GELECEK YIL ANTALYA’DA AZİZ NİKOLA’YI ANLATALIM”

Başbakan Binali Yıldırım, bugünün Aziz Nikola günü olduğunu hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün Aziz Nikola günü. Aziz Nikola Antalya doğumludur. Rusya- Antalya ilişkilerinin de bu bakımdan ayrı önemi var. Gelecek yıl Antalya’da üniversitemizde ya da diplomasi akademisiyle ortak program yapalım. Bu konuları biraz daha öğrencilerimize öğretim üyelerimize kapsamlı bir şekilde değerlendirme fırsatı buluruz. Ben mühendis kökenliyim. Sosyal bilimler alanında tecrübem yok, projeciyim yol köprü yaparım alt ve üst yapı demiryolu yaparım. Birçok projeyi cumhurbaşkanı liderliğinde gerçekleştirdik. 20 Aralık’ta hizmete alacağımız bir tüp tünel geçişi var. Boğazın 106 metre derinliğinden geçiyor. Şu anda dünyanın bu kadar derininde inşa edilmiş başka bir tünel yok. Dünyanın en büyük havalimanının inşaatını da İstanbul’da yapıyoruz. Benim için siyaset millete hizmet aracıdır. İnsana hizmet etmeyen insanın hayatını kolaylaştırmayan yaşam kalitesini artırmaya faydası olmayan siyaset anlamsızdır. Siyasetçiden vatandaşların beklediği de acaba biz oy verdik destekledik bize verilen sözler yapılacak mı yapılmayacak mı? İlkemiz insanı yaşat ki devlet yaşasın. Bugün bu ilkenin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bugünkü sorunlar insanı ihmal etmekten kaynaklanıyor. İnsanların ihtiyaçları karşılansaydı mutlu olabilmeleri sağlansaydı ne göç hevesi olacaktı ne de bölgelerinde karışıklık savaşlar olacaktı. Küresel ekonomik krizin kaynağı insanın ihmal edilmedir. Sonuç aynı ama şekiller farklı olabiliyor.” BÖLGESEL

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE GECİKME YAŞADIK”

Başbakan Binali Yıldırım, PKK, DEAŞ, El Kaide terör örgütlerinin ortaya çıkmasının nedeni bölgesel sorunlardaki çözümde yaşanan gecikmeden kaynaklandığını belirterek, şöyle konuştu. “Rusya – Türkiye ilişkileri sadece iki ülke arasında olan ilişkiler değil aynı zamanda bölgemizi de çok yakından ilgilendiriyor. Bu coğrafyaya, biz karar vermedik nerede doğacağımıza ama bu coğrafyanın geleceğine biz karar verebiliriz. Üç saatlik uçuşta 56 ülkeye ulaşıyorsunuz. 1.5 milyar insan yaşıyor. Dünyanın en hareketli bölgesi bu bölge. Doğu ile batının buluştuğu yerler burası. Medeniyetlerin buluştuğu ticaretin güzergahı olan bir bölge. Tarih boyunca hep hareketli olmuş. Zenginlik merkezi artık batıda doygunluğa erişti, batıdan doğuya hareket ediyor. Rusya ve Türkiye olarak çok ama çok önemli görevimiz ve sorumluluğumuz var. Bugün artık dünyadaki tüm ülkeler birbirine bağımlı. Banane Suriye’den, Irak’tan deme şansımız yok. Bölgesel sorunlara ilgisiz kalırsak daha sonra bu sorunlar alanı genişler ve küresel soruna dönüşür. PKK, DEAŞ, El Kaide terör örgütlerinin ortaya çıkmasının nedeni bölgesel sorunlardaki çözümde yaşanan gecikmedir. Bu gecikmeler daha sonra telafisi oldukça zor sorunları da beraberinde getiriyor.”

ENERJİ İŞBİRLİĞİNE VURGU

Başbakan Yıldırım, Türkiye- Rusya ilişkilerinde enerji ortaklığına da değinerek, “Türkiye Rusya arasında fevkalade bağımlılık var. Enerji güvenliği bakımından Mavi Akım, Türk akımı, nükleer enerji konusundaki işbirliğimiz aslında bizim ilişkilerimizin geleceğini de şekillendiriyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında Akkuyu’daki ilk nükleer enerji elektrik santralini devreye almış olacağız. Karadeniz’i çevreleyen sekiz ülke var. Karadeniz çevre yolu projemiz var. Bunun bin 500 kilometre Türkiye sınırlarında kalıyor. Biz bunun tamamını bitirdik. Gürcistan sınırından Sakarya’ya kadar tüm çevre yolunu iki gidiş, iki geliş olarak tamamladık. Karadeniz’e çevreleyen çevre yolu tamamlandığında kıyısı olan ülkeler ilişkilerini daha çok geliştirecekler daha fazla işbirliği kalkınma refah, iyi komşuluk ön plana geçecek. “GÜZELLİKLERE DAHA

FAZLA ZAMAN AYIRMAMIZ LAZIM

Başbakan Yıldırım, bir yandan ikili ilişkileri geliştirirken diğer yandan bölgesel konularda birlikte hareket etmek için ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu: “Türkiye’nin önemli özelliklerinden biri de Karadeniz’in etrafındaki ülkelerin dünyaya Asya’ya, Afrika’ya açılacağı tek geçiş yolu olması. Boğazlar o bakımdan yıllar boyunca ticaretin kültürlerin geçişi için merkez olmuş. Boğazlar bu yükü de kaldıramıyor. Ciddi anlamda bir emniyet ön plana çıkıyor. Boru hatlarıyla taşıma işinin arka planında burada yaşadığımız sorunlar var. Kanal İstanbul ile buradaki muhtemel sorunları ortadan kaldırmış olacağız. Ulaşım, tarım, altyapı yapım alanında işbirliğimiz var. Birçok firmamız ortak projeler yapıyorlar. 2018 oyunları dünya kupası Rusya’da yapılacak. Bu tip haberleri daha çok duymak istiyoruz.

"KRİZLERDEN ZİYADE GÜZEL HABERLERE İHTİYACIMIZ VAR"

Krizlerden ziyade güzel haberlere ihtiyacımız var. Zaten karamsarlık üreten moral bozan çok çevreler var. Güzel projeleri daha fazla ön palana çıkarmamız lazım. İnsanlığın, gençliğin bunlara ihtiyacı var. Bu sorumluluk bilinci ile burada bugün önemli görüşmelerimiz olacak. Sayın Başbakan ile görüşeceğiz. Devlet başkanı biz kabul edecek. Yarın da inşallah Kazan'da benzer temaslarımız olacak. Böylece ziyaretimizi tamamlamış olacağız. Daha güzel Türkiye- Rusya ilişkilerini görmek ümidiyle hepinize saygılar sunuyorum."