TÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, yola döşenen bombaların kablolarını havadan tespit eden bir sistem geliştirdiklerini söyledi.  Doç. Dr. Kuzu, "Dronelar yerleştirilen sistem sayesinde yere döşenen bombanın kablosunu tespit edebiliyoruz. Şu anda havadan yerin altındaki bombayı tespit edecek sistem üzerinde çalışıyoruz" dedi.
Bursa'da Uludağ Üniversitesi’nin düzenlenen etkinlikte konuşan Doç. Dr. Lokman Kuzu, geliştirdikleri yola döşenen bombaların kablolarının havadan tespit eden sistemi ve bu alanda yaptıkları çalışmaları anlattı. Doç. Dr. Kuzu, "Dronlarla bombaları belirleyebiliyor muyuz? El yapımı patlayıcıları görebilir miyiz? Bunun çalışmasını yapıyoruz. Tamamen başarıya ulaşamadık ama şu anda yere döşenen ve bomba bağlantılı olan kabloları belirleyebiliyoruz. Diyelim ki askeri bir branda yeşil bir alana çekilmiş olsun. Dronla bu brandayı belirleyebiliyorsunuz. Çünkü bitkinin yeşili ile askerin yeşili aynı şey değil. Ve bu bağlamda kablolar belirlenebiliyor. Ancak tek sıkıntımız 100-200 metre yükselen dronun keskin nişancılarla vurulma şansı var. Başka bir çözüm bulmak gerekiyor. Bunun için kafa yorduğumuz projeler var" dedi.
AZOT VE NİTRATLA YAPILAN BOMBAYI TESPİT EDEBİLİR
Azot veya nitratla yapılan bir bombanın detektörle tespit edilmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Kuzu, "Şu anda başka bir çalışmamız var. Mesela bir askeri aracın 50 metre önünde giden bir dronla azot ve nitratla yapılan bomba tespit edilebilir veya görüntü öncesinde durumları tespit edilebilir. Tabi keskin nişancılar bu tür durumlarda dronu vurabilir. Ama en azından bombanın yerini tespit etmiş olursunuz" diye konuştu.
Detektörün drondaki kameraya da monte edilebileceğini aktaran Doç. Dr. Kuzu, "Dedektör dediğiniz şey benim tırnağım kadar. Sonuçta dronun üzerine takacağınız detektör ve 500 gramlık bir kamerayla bunu tespit edebilirsiniz" dedi.
İHA’LARI KİMSE GÖREMEYECEK VE VURAMAYACAK
İnsansız Hava Araçları (İHA) ile ilgili yeni bir çalışma üzerinde durduklarını kaydeden Doç. Dr. Kuzu, İHA’larda yüksek irtifalarla ilgili iç proje açtıklarını söyledi. Doç. Dr. Kuzu, "Çok uzün süre havada kalan İHA’lar var. Mesela ANKA bunlardan bir tanesi. Birde uzun süre havada kalarak 55-60 bin Feet’te giden İHA’lar var. Bizim, 60 bin Feet’e kadar giden İHA çalışmamız var. Onunla ilgili bir prototip çalışmamız var. Projemizi bitirirsek İHA’ların yerden gözükmesi ve vurulması imkansız olacak. Örneğin İHA’nın ses çıkarmaması lazım. Havada uzun süre kalması için kanatlara hidrojen yakıtların konulması gündemde. Bunlar şu anda üzerinde çalıştığımız projeler" diye konuştu.
'KENEVİR VE HAŞHAŞI İZİNSİZ EKENLERİ TESPİT EDECEK'
GAP İdaresi ile aralarında imzalanan sözleşme kapsamında pamuk ve mısır için Şanlıurfa’da 50 kilometrelik bir bölgenin uçakla görüntülerinin çekildiğini anlatan Doç. Dr. Kuzu, çiftçilerin bu yöntemle kontrol altına alındığını söyledi. Çalışmanın tarım alanlarının daha verimli kullanılması için yapıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Kuzu, "Çiftçi kayıt sisteminde ziraat yapmak isteyenler tarlaya ne ekeceklerini beyan ediyorlar. Diyor ki 'Ben buraya pamuk ektim.' Hâlbuki başka bir şey ekiyor veya 'Buğday ektim' diyor başka bir şey ekiyor. Biz onu şu anda belirleyebiliyoruz. Mısır ektim deyip de başka bir ürün ekenler uçaktaki kamera sayesinde tespit edilebiliyor. Mesela Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile anlaştık. Haymana'da bir çiftliği var üniversitenin, orada kontrollü ekim yaptırıyoruz. Bir dron aldık ve bu dronun görüntülerinden yola çıkarak ürünün kalitesini belirleyebiliyoruz. Mesela aynı ürüne bir çiftçi çok gübre veriyor diğeri az. Kimisine çok su bazısına az. Biz de bu yöntemle bitkilerin kimliklerini çıkarıyoruz. Şu anda 18 bitki üzerinde çalışıyoruz. Ciddi bir başarı elde etmiş durumdayız . Oradaki çalışmalarla rekolte belirlemesinden tutun sağlıklı büyümeye kadar birçok şeyi belirleyebiliyoruz. Buna Türkiye'de ihtiyaç var. Dünyada da bu konuyla ilgili çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Örneğin kenevir ve haşhaş konusunda da bir çalışmamız. Mısır ekeceğim deyip kenevir veya haşhaş eken olursa bunlar dronla tespit ediliyor" dedi.

DHA