Son olarak 12, 13 ve 14 Nisan’da Ege hava sahamızın üzerinde uçuş yapan Türk Hava Kuvvetleri jetlerine, Yunan Hava Kuvvetleri tarafından “önleme” yapıldı. Adadaki gerilim, Yunanistan Genelkurmay Başkanı Oramiral Evangelos Apostolakis’in, hava sahamızı ihlal etmesiyle iyice tırmandı.

Saygı ÖZTÜRK

Yunan Genelkurmay Başkanı Evangelos Apostolakis, Larissa’daki hava üssünde F -16’ya binerken böyle görüntülendi.


Yunanistan’ın Larissa kentindeki 110. Hava Filo Komutanlığı’nı ziyaret eden Apostolakis uçuş öncesi brifing aldıktan sonra üzerinde isminin yazılı olduğu F-16 savaş uçağına binerek Ege’de uçuş yaptı. Yunanistan’a ait Eğriboz ve İpsara Adası’nın üzerinden uçan Apostolakis daha sonra güneye yönelerek Türkiye Cumhuriyeti’ne ait Eşek ve Bulamaç Adaları’nın üzerinden uçtu ve hava sahamızı 2 mil ihlal etti.

HÜKÜMET ‘İT DALAŞI’ İSTEMEDİ

Türk Hava Kuvvetleri olaya hemen müdahale etmek istedi. Durum, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ilgili bakanlıklara bildirildi. Ancak hükümet, Rus uçağının düşürülmesinden sonra başlayan gerilimi dikkate alıp önlemede bulunulmamasını öngördü. Apostolakis’in hava sahamızı ihlal etmesi Yunanistan’da önemli bir gündem maddesi oldu. Uçuşu gösteren görüntüler, Yunan Genelkurmay Başkanlığı’nın sitesinde yayımlandı ve ‘gövde gösterisi’ olarak nitelendirildi.

Yunan Genelkurmay Başkanı’nın hava sahamızı ihlal etmesi, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitelerinde yayımlanmadı. 17 Şubat 2015’te, Ege Denizi üzerinde uçuş yapan Hava Kuvvetleri eski Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün uçuş koluna, Yunan Hava Kuvvetleri uçakları tarafından tam 16 kez önleme (it dalaşı) yapılmıştı.