Ka­pa­tı­lan 17-25 Ara­lık so­ruş­tur­ma­la­rı­nın ki­lit is­mi olan ve ge­çen haf­ta git­ti­ği AB­D’­de tu­tuk­la­na­rak ce­za­evi­ne atı­lan İran asıl­lı işa­da­mı Re­za Zar­rab hak­kın­da ye­ni de­tay­lar or­ta­ya çık­tı. Bu de­tay­lar, ta­kip­siz­lik ka­ra­rı ve­ri­len so­ruş­tur­ma­nın ek bel­ge­le­ri ile il­gi­li Cum­hu­ri­yet Sav­cı­lı­ğı­’nın is­te­ği üze­ri­ne ha­zır­la­nan bi­lir­ki­şi ra­po­run­da yer al­dı.

Kamil ELİBOL

İDAM CE­ZA­SI AL­DI Zen­ca­ni, İran’ın 2.8 mil­yar do­la­rı­nı çal­mak­la suç­la­nı­yor.


Ra­por­da yer alan bil­gi­le­re gö­re Reza Zar­rab, üç haf­ta ön­ce ül­ke­si İra­n’­da “dev­le­ti do­lan­dır­ma­k” suç­la­ma­sıy­la idam ce­za­sı­na çarp­tı­rı­lan Ba­bek Zen­ca­ni­’nin Tür­ki­ye­’de­ki iş­le­ri­ni ta­kip edi­yor­du. Hat­ta Zen­ca­ni adı­na bir ki­şi­ye 200 bin do­lar öde­me yap­tı.
Bilirkişi ra­por­unda bu iliş­ki, akıllı telefonlarda kullanılan me­saj­laş­ma prog­ra­mı What­s-App üze­rin­den ya­pı­lan ya­zış­ma­la­ra da­yan­dı­rıl­dı. 17 Ara­lık ope­ras­yo­nu sırasında gö­zal­tı­na alı­nan ve şüp­he­li­ler ara­sın­da yer alan bir is­min evin­de ya­pı­lan ara­ma­da el ko­nu­lan not­ta, “Re­za 200$ Ba­be­k” yaz­dı­ğı gö­rül­dü.

EM­Nİ­YET­TE DOĞ­RU­LA­DI

Ra­po­ra gö­re paranın tes­li­matı ön­ce­si de İran asıl­lı Hap­pa­ni, pat­ro­nu olan Zar­ra­b’­a, “Ö. bey gel­di. Bir şey öde­ye­cek mi­yiz?” me­sa­jı at­tı. Zar­rab ise ev­de bu­lu­nan no­tu te­yit eden, “200 ve­ri­ce­z” ce­va­bı­nı yaz­dı. Ay­nı şüp­he­li, em­ni­yet ifa­de­sin­de bu not için “Re­za Zar­ra­b’­tan al­mış ol­du­ğum 200 bin do­la­ra ait tut­muş ol­du­ğum not­tur. Ba­bek bir er­kek Aze­ri is­mi­di­r” de­di.
Ya­zış­ma­lar­da ba­ba­sı­nı kas­te­den bir şüp­he­li Zar­ra­b’­a, “Ba­bek Be­y’­i so­ra­cak şim­di ba­na, bir ha­ber çık­tı mı?” di­ye so­ru­yor. Zar­rab ise “U­laş­ma­ya ça­lış­tım te­li ka­pa­lı be­ni acil ola­rak ara­ya­ca­k” di­yor.

KURYE GÖRÜNTÜLENDİ

Te­le­fon din­le­meleri sırasında tespit edilen bu gö­rüş­me­ler po­li­sin giz­li ka­me­ra çe­kim­le­ri­ne de ay­nen yan­sı­dı. Giz­li iz­le­me­de, pa­ra­sal alış­ve­riş­ler ka­me­ra­ya alı­nı­yor. Reza Zar­ra­b’­ın ofi­si­ne ön ka­pı­dan gi­ren bir kur­ye­nin, bir sü­re son­ra elin­de si­yah bir çan­ta ile ar­ka ka­pı­dan çık­ma­sı­nın da kay­da gir­di­ği gö­rü­lü­yor.