VELİ TOPRAK/ ANKARA

Müdürlük, 4. sınıflarda okutulacak ‘seçmeli dersin’ dini ağarlıklı olması konusunda, okul müdürleri ve sınıf öğretmenlerinden 'hassasiyet göstermelerini’ istemişti. CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, bu talimatı veren bürokratlar hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Foto: DHA - CHP'li Gaye Usluer, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün imza attığı skandal talimat için suç duyurusunda bulundu.


TALİMAT YAZISI

Eskişehir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali Pehlivan imzasıyla ildeki tüm okul müdürleri ve öğretmenlere gönderilen seçmeli ders yazısında “İlkokul 4. Sınıfta okuyan öğrencilerimizin seçmeli derslerini belirlemeleri aşamasında okul müdürlerimizin 2. Dönem öğretmenler kurulunda konuyu ivedilikle gündeme alıp sınıf öğretmenlerimiz tarafından öğrencilerin Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerini seçmeleri için teşvik edilmesi: bununla birlikte okul müdürleri ve öğretmenleri tarafından öğrenci ve velilere bu dersleri seçmeleri konusunda sağlıklı bilgilendirmenin yapılması, liselerde öğrencilerin dini konularda bilgilerini pekiştirmeleri, ahlaki ve manevi yönden gelişimlerini destekleyici dersleri seçebilmeleri konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica ederim.” denilmişti.

SOSYAL MEDYADAN DUYURDU


Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü de facebook hesabından “Dersimi seçiyorum, dinimi öğreniyorum” yazan mesajı paylaştı. Mesajda, 3 seçmeli dersin adı verilerek, “Din, ahlak ve değerler alanı seçmeli derslerin seçim süreci başlamıştır” denildi.

SORUŞTURMA AÇILDI MI?


CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, seçmeli ders konusunda talimat veren bürokratlar hakkında işlem yapılmasını istedi. Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya soru önergesi veren Usluer, şu soruları yöneltti:

*Öğrencilerin ahlaki ve manevi gelişimlerini destekleyici dersler hangileridir?
*İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğrencilerin özgür iradesi ile seçmeleri gereken derslere müdahale edilmesi doğru mudur? Yasal dayanağı nedir?
*Öğrencilerin, sadece Kur’an-ı Kerim, Hz Muhammed’in Hayatı ve Temel Dini Dersleri seçmeleri hususunda teşvik edilmesi doğru mudur?
*1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 2.maddesine aykırı olarak, öğrencilerin Kur’an-ı Kerim, Hz Muhammed’in Hayatı ve Temel Dini Dersleri seçmeleri hususunda baskı altına alınmasının isteyen, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali Pehlivan hakkında yasal bir işlem başlatılmış mıdır?
*Anayasanın 2 ve 42.maddesine aykırı olan bu uygulamalara neden olan yöneticilerle ilgili yargıya yansımış bir soruşturma var mıdır?