Türkiye'de akaryakıta gelen zamlar, araç kullanıcılarını isyan ettirdi.
Petrolün en düşük seviyelerde olduğu zamanlarda dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türkiye'de araç sahipleri için biz de araçlarda yakıt tüketimini düşürmek için neler yapılabilir araştırdık. İşte arabanızı kullanırken daha az yakıt tüketmenizi sağlayacak bir kaç ipucu...

Uygun devirde araç kullanmak
Aracın uygun devirde kullanılması gerekmektedir (ne düşük nede yüksek), istisnalar dışında yüksek devirlere çıkılmamalıdır (2000­-3000 devir aralığında).

Dur kalk yaparken ani çıkış yapmayın!
Işıklarda dururken ani çıkışlardan kaçınılmalıdır.

Araç çalışırken devamlı frene basmayın
Araç hareket halinde iken devamlı frene basılmamalıdır. Risk önceden görülüp gaz pedalından ayak çekilmeli ve aracın fren yaparak değil de gaz vermeyerek ve hatta vites düşürerek yavaşlaması sağlanmalıdır. Her frene basmada tekrar aynı hıza ulaşana kadar yakıt tüketimi artmaktadır.

Aracı ilk çalıştırırken dikkat edin
Araç ilk çalıştırıldığında rölantide fazla çalıştırılmamalı (Yazın 30­40 saniye, kışın 1­2 dakika). Rölantide çalışan araç devirli çalışmadığından soğuk olan pistonun genleşip silindir çeperine oturarak vuruntu yapması önlenmiş olacak ve silindir içerisinde iyi bir yağlama yapılacağından hem yakıt tasarrufu sağlanmış olacak hem de motor ömrü uzamış olacaktır (Uzun süre rölantide çalıştırılmamalıdır araçla yola çıkıldığında da motor ölçülü olarak ısıtılmalıdır)

Camların açık olması bile yakıt tüketimine etki ediyor!
Normal seyir esnasında aracın camları kapalı tutulmalıdır (Açık camlar yakıt sarfiyatına yol açar).

Yokuş aşağı aracı boş vitese almak yerine ayağınızı gaz pedalından çekin!
Yokuş aşağı araç viteste iken inerken ayak gaz pedalından çekilmelidir, böylece yakıt tasarrufu sağlanacaktır. (Vites kesinlikle boşa alınmamalıdır ve kontak kapatılmamalıdır (fren tutmaz) bunlar tehlike yaratacaktır)