Evlenmeyi düşünenler için kendi birikimlerine %20'ye kadar ek devlet desteği sağlayan çeyiz hesabı yürürlüğe girdi. Sadece 27 yaşından önce evlenecekleri kapsayan çeyiz hesabında başvuruların ilk gününde ilgi düşük kaldı.

ÇEYİZ HESABI KOŞULLARI NELER?


Çeyiz hesabı için 18 yaşından önce de hesap açılabilmekte, reşit olmayan vatandaşların velisi ya da vasisi tarafından hesap açılarak çeyiz hesabından faydalanma imkanları bulunuyor. Çeyiz hesabında yapılması gereken ödemeler ise şöyle, evlilik tarihinden önce 3 yıl boyunca aylık en az 100, en fazla da 1000 lira ödeme yapmak zorunluluğu bulunmakta. 3-4 yıl süresince yapılan ödemelerde, devlet %10 destek sağlayacak ancak bu tutar toplamda 4bin lirayı geçemeyecek. 4-5 yıl süresince yapılan ödemelerde ise devlet desteği %15 olacak fakat yine 4bin 500 lirayı geçemeyecek. 5 yıl ve daha uzun süreli hesaplarda ise %20'lik bir devlet yardımı olacak, bu tutar 5bin lirayı geçemeyecek.

İLK GÜNLERDE İLGİ DÜŞÜK OLDU


Hükümetin çocuk sayısı, kürtaj, cinsiyet eşitliği konularındaki farklı tavırları sürerken, bu kez de evliliğe teşvik etmek için ‘çeyiz hesabı’ yürürlüğe koyuldu. Ancak, 27 yaşından önce evleneceklerin yapacakları birikime yüzde 20’ye kadar devlet desteği sağlamasını öngören çeyiz hesaplarına ilgi gösterilmedi. Ziraat Bankası’na ilk gün yapılan başvuru sayısı 100’de kaldı.

16 Aralık 2015 tarihinde yürürlüğe giren ve başvuruları önceki gün başlayan çeyiz hesaplarını şu anda sadece İş Bankası, Yapı Kredi, Denizbank ve Halkbank açıyor. Yönetmeliğe göre, aylık en az 100 lira ile en fazla bin lira ya da üç ayda bir 300 lira ile 3 bin lira arasında çeyiz hesabına para yatırmak gerekiyor. 4-5 yıl ödeme yapılması halinde biriktirilen tutarın yüzde 15’ini, 5 yıldan daha uzun süre ödenmesi durumunda ise toplam tutarın yüzde 20’si kadarına devlet katkısı sağlanacak. Ancak devlet katkısı 5 bin lirayı aşmayacak.