Kişilerin online olarak bilgi alabildiği GSS için e devlet portalı kullanılmalıdır. Sorgulama.biz.tr sitesindeki GSS borç sorgulama yazısında belirtildiği gibi kişilerin e devlet girişi yapması sonrasında güncel borç ve sigorta durumunu görmesi oldukça kolaydır. Bu konuda resimde görülen seçimin yapılması yeterlidir.



Hizmet seçimi sonrasında kişilerin hizmet ile ilgili durumu ekranda yayınlanır. Böylece herhangi bir sorun yaşanmadan kolay bir şekilde bilgi alınabilir. Eğer kişilerin borçları ödenmemişse, esgm sitesindeki GSS prim sorgulama ve ödeme yazısında belirtildiği gibi ödeme adımlarına geçilebilir. Ödeme yapmak isteyenler kredi kartı ile ödeme bağlantılarını takip ederek direk borç ödeme ekranına geçiş yapılabilir. Ödeme konusunda SGK web tahsilat servisine yönlendirme yapılır ve bu servis üzerinden borçların ödenmesi sağlanır. İlgili seçim ekranı ise şöyledir;



GSS ile ilgili güncel bilgi alma ve borç ödeme işlemleri belirtildiği gibidir. Kişilerin borçlarından muaf olması için gelir testine girmesi gerekir. Fakat 30 Eylül tarihine kadar son süresi bulunan gelir testi için başvuru yapmayanların borç sildirme gibi bir durumu yoktur. Bu tarihe kadarki mevcut borçlar, başvuru yapılmamışsa ödenmelidir. Gelir durumu asgari ücretin altındaki kişilere GSS muafiyeti sağlanır. Bu durumdaki kişiler GSS muafiyeti sayesinde prim ödemesi yapmadan sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Fakat GSS muafiyeti için ilk kriter gelir testine girilmesidir. Teste giren kişilerin gelirlerinin belirlenen limitlerin altında olması halinde GSS muafiyeti geçerli olmaktadır. Fakat mevcut sistemde geçmişe dönük olarak GSS muafiyeti ya da borç sildirme imkanı bulunmadığından dolayı kişilerin bu detaya dikkat etmesi gerekir.