Kişilerin yetersiz bakiyesi olması halinde geçişler yapılsa da bakiye eksiye inmektedir. Bu tür durumlarda kişilerin HGS borcu oluşur. Borç hakkında bilgi almak isteyenler HGS borç sorgulama yaparak güncel bilgileri öğrenebilir. Hgs.gen.tr sitesindeki HGS sorgulama yazısında belirtildiği gibi kişiler HGS PTT müşteri hizmetlerini kullanmalıdır. İlgili sisteme giriş ise resimdeki gibidir;



Tramer.gen.tr bilgi paylaşım blog sitesindeki HGS bakiye sorgulama yazısında belirtildiği gibi kişiler HGS borç sorgulama için de aynı işlemleri yapmalıdır. Bakiye sorgulamasında kişilerin eksi bakiyede olup olmadığı görülebilir. Ayın zamanda sadece eksi bakiyeler için değil, kişilerin bakiyesinin az kalması halinde de yine bakiye yüklemesi yapılması gerekmektedir. Eksi bakiyesi bulunan kişilerin bakiye yüklemesi yapmaması halinde ceza kesilir ve bu ceza geçiş ücretinin 11 katı olur. Bu bakımdan ceza almamak ve abonelik üzerinden sorunsuz bir şekilde geçiş yapmak isteyen kişilerin HGS borç sorgulama işlemlerini yapması gerekir. Sürekli bakiye kontrolü yapmak bu doğrultuda kişilere avantaj sağlar. Tüm işlemlerin ücretsiz bir şekilde yapılması bu bakımdan kişiler için kolay bir şekilde işlemlerin tamamlanmasını sağlamaktadır.

Geçiş İhlali Sorgulama


Aboneliği bulunmayan kişiler için ise geçiş ihlali bölümü üzerinden sorgulama yapılarak herhangi bir cezanın olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kişilerin kaçak bir şekilde geçiş yapması halinde ceza kesilmektedir. Fakat bu ceza bir borç türü olup kişilerin 15 gün içerisinde abone olması halinde iptal edilmektedir. Bu bakımdan HGS borç sorgulamanın yanında kişiler geçiş ihlali olup olmadığını da sorgulayarak durum kontrolü sağlamalıdır. 15 günün geçirilmesi halinde ise borç cezaya dönüştürülür ve kişilerin bu cezayı ödemesi kesinleşir.