Sadece HGS aboneleri için hızlı geçiş gişeleri açık tutulmaktadır. Herhangi bir personelin çalışmadığı bu gişelerde durmadan geçiş yapılır ve sistem kameralar aracılığı ile takip edilmektedir. Aboneliği olmayan kişilerin gişeleri kullanması halinde ise kaçak geçiş yapılmış olarak kabul edilir ve plaka üzerinden kişilere ceza kesilir. Bu konuda bilgi almak isteyen kişiler hgs.gen.tr sitesindeki HGS ceza sorgulama yazısında belirtildiği gibi sorgulama sitesi üzerinden sorgulama yaparak bilgi alabilir. Resmi sitede sorgulama yapmak isteyenler için özel geçiş ihlali bölümü oluşturulmuştur. Bu bölüm şöyledir:


Gib.gen.tr sitesindeki HGS kaçak geçiş sorgulama yazısında belirtildiği gibi araç sahipleri sadece plakayı kullanarak işlem yapabilir durumdadır. Plaka üzerinden kaçak geçiş olup olmadığı kontrol edilebildiğinden dolayı işlemlerin tamamlanması son derece kolaydır. Ücretsiz bir şekilde yapılan işlemlerde resimdeki uygulama kullanılmalıdır.

Kaçak geçiş yapılmaması gerekirken, bu konuda ihmalde bulunan kişilere bazı haklar da tanınmaktadır. Eğer ceza alan kişiler 15 gün içerisinde abone olursa, kaçak geçiş nedeniyle verilen ceza iptal edilir. Bu tür durumlar hem cezanın ödenmesini gerektirmemekte hem de kişilerin kolay bir şekilde sistemi kullanmasını sağlamaktadır. HGS kaçak geçiş sorgulama yapan kişiler sorgulama sonucunda ceza aldığını görürse belirtilen bu imkândan da yararlanabilir. Fakat isteyen kişiler HGS kaçak geçiş sorgulama sonucunda mevcut tüm cezaları ödeyerek cezalarını da silebilir. Kaçak geçiş nedeniyle cezalan kişilere verilecek cezalarda belli bir limit bulunmaktadır. Buna göre kişilerin normal geçiş ücretinin 11 katı ceza verilir ve bu 11 katlık cezada bir indirime gidilmemektedir. Kişiler bu durumu da göz önünde bulundurmalıdır.