Kadir Gecesi ne zaman, 2016 yılında Kadir Gecesi hangi güne denk geliyor? Kadir Gecesi, Kuran'ı Kerim'de bin aydan hayırlı olduğu ifade edilen mübarek gece, heyecanla bekleniyor ve nasıl değerlendirebiliriz araştırılıyor. 2016 Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi, hadis-i şeriflerin ve birçok alimin görüşleri doğrultusunda Ramazan ayının 27. gecesi olarak kabul edilir. Bu sene Ramazan ayının 27. gecesi, 1 Temmuz Cuma'yı 2 Temmuz Cumartesi'ye bağlayan gece idrak edilecek. Yaklaşık 83 yıllık ibadete denk gelen Kadir Gecesi'nde nasıl dua edebiliriz? Peygamberimizin tavsiye ettiği dua hangisidir? Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır? İşte detaylar...

1000 AYDAN HAYIRLI GECE KADİR GECESİ'NİN öNEMİ


Kadir Gecesi neden bu kadar önemlidir? 2016 yılında Kadir gecesi , 1 Temmuz Cuma akşamını 2 Temmuz Cumartesi gününe bağlayan geceye denk gelmektedir. Kadir kelime olarak; değer, kıymet ve itibar anlamlarına gelir. Kadir Gecesi, Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselamın ümmetine mahsus bir gecedir. Peygamber efendimiz (s.a.v) daha önceki ümmetlerden bin sene cihad eden insanları düşünüp, benim ümmetimin ömrü kısadır, az ibadet ederler diye üzülünce, Allahü teâlâ, (Kadir gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibinin kalbini ferahlandırdı. Kadir gecesi, her Ramazan ayında gelir. Kadir Gecesi'ni farklı kılan bir diğer özelliği ise Kur'an-ı Kerim'in ilk o gece indirilmeye başlanmasıdır.

Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesi'nin önemi şu şekilde dile getirilmiştir;

'' Biz Onu (Kur'an-ı Kerim'i) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilirmisin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s) her iş için iner dururlar. O gece esenlik,gün ağarıncaya kada sürer.'' (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)

Peygamberimiz de bu gecenin fazileti hakkında şöyle buyurmuştur:
"Kim ki, faziletine inanarak ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır."

KADİR GECESİ İÇİN PEYGAMBERİMİZİN TAVSİYE ETTİĞİ DUA


'Bin aydan daha hayırlı gece' olarak nitelendirilen Kadir Gecesi'nde Peygamber Efendimiz şu duayı okumayı tavsiye ediyor.

Hz. Aişe bir gün Peygamberimize: "Ya Rasûlallah: Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?" diye sordu.
Peygamberimiz şöyle buyurdu: "Allah'ım, şüphesiz sen affedicisin, ikram sahibisin, affetmeyi seversin, beni affet." (Tirmizi, Daavat, 12)

KADİR GECESİ'Nİ NASIL DEĞERLENDİRMEK LAZIM?


Kadir Gecesi, Kur'an-ı Kerim'de bin aydan (yaklaşık 83 yıl) daha hayırlı olduğu ifade edilen bu mübarek geceyi nasıl değerlendirmek lazım? Kadir Gecesi'nde, Allah rızası için namaz kılarak, Kur'an okuyarak, Peygamberimize salât ve selâm okuyarak, günahlarımızın bağışlanması için Allah'tan af dileyerek, dünya ve ahirete ait dileklerimiz için dua ederek ve yapacağımız yardımlarla yoksulları sevindirerek değerlendirmeliyiz.

KADİR GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR?


Kadir Gecesi'nde kılınacak namaz için Peygamberimiz, '"Kadir gecesinde bir koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir." demiştir. Alimler tarafından yapılan görüşler sonrasında Kadir Gecesi namazı, yatsı namazından sonra vitri vacibin ardından kılınır. Kadir Gecesi namazı 2 rekattan 12 rekata kadar kılınabilir. İşte Kadir Gecesi namazı kılınışı;

1. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir suresi.
2. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas suresi
3. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir suresi
4. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas suresi

(Kadir Suresi 'ni bilmeyenler onun yerine Kevser Suresi okuyabilir.)

Kadir Gecesi namazında iki rekatta bir tahiyyata oturulur, selamdan sonra on bir defa "Allah-u Ekber , Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd" denir.

Kadir Gecesi namazdan sonra 100 defa İşrah suresi 100 defa Kadir suresi okunur.

Kadir Suresi Türkçe anlamı
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- Biz o (Kur'ân)nu Kadir gecesinde indirdik.
2- Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?
3- Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
4- Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.
5- O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.

KADİR GECESİNDE YAPILABİLECEK İBADETLER


* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

* Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

* Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

* Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

* Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.

* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

* Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

* Kişi kendine ve diğer mü'min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

* Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

* Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

* O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan okunmalı.

* Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va'z ü nasihat dinlenmeli;

* Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

* Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı.

* Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

* Hayattaki manevî büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri kutlanmalı.