Milli Eğitim Bakanlığı 2016 bütçesi 100 milyar 390 milyon 305 bin TL olarak belirlendi. MEB ülke bütçesinde en çok pay ayrılan bakanlık oldu. Bu konu ile ilgili Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2016 yılı bütçesi ile ilgili sunum yaptı.

NABİ AVCI AÇIKLADI


Temel Eğitimden Orta Eğitime Geçiş Sistemi (TEOG) ile okulların, öğretmenlerin ve müfredatın merkeze alındığını belirten Bakan Avcı, "Temel eğitimden ortaöğretim kurumlarına ayrı bir sınav olmaksızın öğrenci yerleştirme uygulaması başlatılmıştır" dedi.
Eğitimde diğer bir yeniliğin de özel sektörün eğitimdeki payı ve katkısını artırmayı hedefleyen dershanelerin dönüştürülmesi süreci olduğunu bildiren Bakan Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu sayede, hem okulu ikinci plana atan, öğrencileri çoktan seçmeli test odaklı bir sürecin içine sokarak sosyal hayattan soysal hayattan tecrit eden, veliler için ciddi mali külfetler getiren ve adeta alternatif bir eğitim sistemi oluşturan dershanelerin yol açtığı olumsuzluklara son verilmiş, hem de eğitim ve öğretimin özel öğretimin kapasitesini artıracak bir sürecin başlaması sağlanmıştır. Özel öğretim kurumlarının nitelik ve niceliğinin artırılması, eğitim sistemimizde kalite ve rekabet odaklı eğitim hizmetlerinin verilmesine katkı sağlayacaktır." dedi.

310 BİN SURİYELİ ÇOCUĞA EĞİTİM


Bakanlığın, 5-17 yaş arasında yaklaşık 620 bin Suriyeli çocuğun, 310 binine eğitim verdiğini söyleyen Bakan Avcı, bakanlığa bağlı okullarda bugün itibarıyla yaklaşık 73 bin Suriyeli öğrencinin okul öncesinden 12’inci sınıfa kadar, Türk akranlarıyla eğitimlerine devam ettiğini ifade etti.
Bakan Avcı, Bakanlığa bağlı resmi ve özel okullarda öğrenimlerine devam etmesi öngörülen öğrenci sayısının öğretim yılı sonuna kadar 105 binin üzerine çıkmasının hedeflendiğinin altını çizdi.
Kamplardaki eğitim merkezlerinde de eğitim verildiğini dile getiren Avcı, 2015-2016 eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla kamplarda oluşturulmuş geçici eğitim merkezlerinde yaklaşık 82 bin, şehirlerde oluşturulmuş geçici eğitim merkezlerinde ise yaklaşık 155 bin Suriyeli öğrencinin okuduğunu söyledi. Bakan Avcı, yılsonuna kadar 450 bin Suriyeli öğrenciye ulaşılmasının hedeflendiğini belirtti.