Müslüman dünyasının en önemli kabul ettiği aylardan biri olan Ramazan ayı yaklaştı, peki Ramazan ayı ne zaman başlayacak? İlk oruç ne zaman tutulacak? Bu sene ilk teravih namazı 5 Haziran 2016 akşamı kılınacak ve ilk oruç 6 Haziran Pazartesi günü tutulacak. Ramazanın sonunda kutlanana ramazan bayramı ise 5 Temmuz Salı gününe denk geliyor, 7 Temmuz Perşembe günü sonlanan Ramazan bayramında 8 Temmuz Cumanın da tatil olup olmayacağı merak ediliyor. Ramazan ayında oruç haricinde farklı ibadetler de vardır, Ramazan ayının önemli ibadetlerinden olan zekatla ilgili bilgileri haberimizin devamında bulabilirsiniz.

ZEKAT NEDİR?


Sözlükte artma, çoğalma, temizlik, bereket, iyi hal ve övgü anlamlarına gelen zekat; dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder.
Zekatın sarf yerleri Kur'an'da ayrıntılı şekilde açıklanmış (Tevbe, 9/60), nisabı da hadislerde belirtilmiştir (Buhârî, “Zekat”, 32, 36, 38, 43). Buna göre temel ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişi diğer şartlar da yerine gelmişse bu mallarının zekatını vermesi gerekir. Nisap altında 20 miskal (80. 18 gr), devede 5, sığırda 30, davarda 40'tır.
Zekatın farz olması için şartlar; malların nami (üreyici) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, borcundan ve asli ihtiyaçlardan fazla olmasıdır.

TERAVİH NASIL KILINIR?


2016 Ramazan ayında ilk Teravih namazı 5 Haziran 2016 gecesinde kılınacak. Teravih Namazı dini bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir. Teravih namazını dört rekatta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekatta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekatının sonunda bir miktar oturulup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlil (la ilahe illallah demek) ve salavat ile meşgul olunması uygundur.
Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.