Türkiye'de uygulanan trafik mevzuatlarında trafik kurallarına uymadığı tespit eden kişiler trafik cezası alabilmektedir. Kişilerin trafik cezası alabilmesi adına otomatik denetleme sistemleri tarafından tespit edilmesi ya da trafik polisi tarafından hata yaptığını görüldüğü anda durum ile ilgili cezanın hazırlanması yeterlidir. Fakat zaman zaman bu alanda da hatalar yaşanabilmektedir.Kişiler aldığı trafik cezasının hatalı ve yanlış olduğunu düşünüyorsa trafik cezasına itiraz etme hakkını kullanarak bu konuda işlemlerini resmi bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Kişilerin trafik cezasına itiraz edebilmesi adına 15 günlük bir süre öngörülmektedir. Bu tür durumlarda kişilerin trafik cezasına itiraz için 15 günlük süre içerisinde işlem yapması gerekmektedir. Sorgulama.biz.tr sitesinde yer alan trafik cezasına itiraz yazısında belirtildiği gibi bu konuda itiraz edilmesi herkes için geçerli bir haktır.

Resmi EGM Sitesinden Trafik Cezası Sorgulamak İçin Tıklayınız

Eğer ceza araç plakasına kesilmiş ve posta yolu ile tebliğ edilmiş ise 15 günlük süre tebliğ tarihi itibariyle başlamaktadır. Fakat bir trafik polisi tarafından kişilere ceza kesilmişse bu ceza süresi cezanın kesildiği günden itibaren başlatılmaktadır. Bu nedenle bu iki farklı duruma göre kişilerin trafik cezasına itiraz etme için süre hesaplaması yapması gerekmektedir. Trafik cezasına itiraz etmek isteyenlerin bu konuda yargıya müracaat etmesi gerekmektedir. Müracaat sırasında ise bazı belgeler mutlaka kişilerin yanında bulunmalıdır. Gib.gen.tr sitesinde yer alan trafik ceza itiraz etme yazısında belirtildiği itiraz sırasında mutlaka belgeler tamamlanmalıdır.

Trafik Cezasına İtiraz Ederken Gerekli Evraklar:

Dava dilekçesi

Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatı Fotokopisi

Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Fotokopisi

Ruhsat, Kimlik ve Ehliyet Fotokopisi

Belirtilen belgelerin temin edilmesiyle birlikte kişiler yargıya müracaat ederek itiraz etme hakkını kullanabilir ve eğer haklıysa dava sonucunda bu cezanın düşmesi sağlanabilir.