Kuş gribi, domuz gribi, ebola derken geçmiş olsun dünyaya korku salan yeni bir virüs daha hortladı. İsmi de Zika virüsü. Sivrisinek yoluyla bulaşan virüs özellikle çocukların beyin gelişimine büyük ölçüde zarar veriyor. Zika virüsü nedir, nasıl bulaşır? Zika virüsüne dair detaylar haberimizde.

ZİKA VİRÜSÜNE AŞI 10 YIL SONRA


Zika virüsü bulaşan insanların hamile kalmamaları tavsiye edilirken bilim adamlarının açıklamasına göre virüse karşı aşının ancak 10 yıl sonra çıkabileceği belirtildi.

AVRUPA'DA DA GÖRÜLDÜ


Güney Amerika ve Orta Amerika'yı ziyeret eden bir turistin yapılan incelemesinde zika virüsüne rastlandı. Yaşanan bu gelişmenin ardından virüsün Avrupa'ya sıçramasından korkuluyor.

ZİKA VİRÜSÜ NEDİR? ZİKA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?


Zika virüsü sivrisineklerden insana bulaşıyor ve sıtmada olduğu gibi hasta insandan alınan kan sivrisinekler aracılığıyla başka insanlara yayılıyor. Bu ailede Sarı Humma, Batı Nil Ateşi, Deng humması gibi birtakım hastalıklar var ve bunlarda aynı familyanın üyeleri. Bu hastalıklar birbirlerine benziyor, gribal şikayetlerle seyreden halsizlik, döküntü, ateş ve gribal şikayetler yapabiliyor.

Zika virüsü, özellikle gebe kadınlara bulaşırsa sakat doğumlara neden oluyor. Bebeklerde beyin deformasyonu yapan virüs nedeniyle sadece Brezilya’da mikrosefali yeni kafaları anormal küçüklükte doğan bebek sayısı 4 bini aşmış durumda. Mikrosefali ilerde düzelebilecek bir hastalık değil, doğumsal bir anomali.

Ülkemizde şu an bu sivrisinekler yok ama başta iklim olmak üzere her şey hızla değişiyor. Uzmanlara göre, bu sivrisinek de ülkemize gelebilir, floramıza girebilir ve biz bu hastalıkla boğuşmak zorunda kalabiliriz.