TV8'de ekrana gelen Aramızda Kalsın programında Funda Özkalyoncuoğlu'nun gafı sosyal medyada herkesin dilinde.  Funda Özkalyoncuoğlu, Sabahattin Ali'nin 1943 yılında yayımlanan "Kürk Mantolu Madonna" adlı ünlü romanının 1958 doğumlu dünyaca ünlü şarkıcı Madonna hakkında olduğunu zannetti.

Bilmemek değil öğrenmemek ayıp diyerek biz de ismi alay konusu olmanıza yol açabilecek kitaplara karşı bir uyarı listesi hazırladık. İşte sizi rezil olmaktan kurtaracak kitap özetleri...

1. AMAN DİKKAT! "ECİNNİLER" KİTABI FETÖ'NÜN CİNLERİNİ ANLATMIYOR


Dostoyevski'nin ünlü romanı Ecinniler ya da Cinler, Melih Gökçek'in ortaya çıkarttığı FETÖ'nün cinleri hakkında değildir. Kitap 19. yüzyılın ikinci yarısında ateizm, nihilizm ve sosyalizm gibi ideolojilerle birlikte Batı düşüncesinin Rusya ve Rus insanı üzerindeki etkilerini ele alır ve eleştirir.

2. AMAN DİKKAT! "DİYET" ÖYKÜSÜ REJİM YAPMAKLA İLGİLİ DEĞİL


Ömer Seyfettin'in ünlü öyküsünün adından dolayı yanılmayın hikayenin rejim ve beslenmeyle ilgisi yok.  "Diyet" hikâyesinde Koca Ali, sessiz, sakin ve onuruyla işini yapan  bir kılıç ustasıdır.  Bir gün Koca Ali'ye iftira atılır ve hırsızlıkla suçlanır. Şer’î kanunlara göre ancak diyetini ödeyerek itham edilen suçtan aklanabilecek olan Koca Ali, parası olmadığı için cezaya razı olur. Ancak onun dürüst bir insan olduğunu düşünen çevresi, parası olan kasap Hacı Mehmet’ten Koca Ali’nin diyetini ödemesini ister.

Hacı Kasap, Koca Ali’nin diyetini öder, borcunu ödemesi için onu yanına hizmetçi olarak alır. Koca Ali, hamisinin her dediğini yapar; ancak gördüğü kötü muamele karşısında bir gün dayanamayacak kadar öfkelenir. Kendisinden sürekli diyetini ödemesini isteyen kasap Hacı Mehmet’e sol kolunu bileğinden keserek sunar; yeniden özgürlüğüne kavuşur.

3. AMAN DİKKAT! "HACI MURAT" KİTABI BİR MURAT 131 GÜZELLEMESİ DEĞİL


murat-131Tostoy'ın 1917 yılında yayımlanan Hacı Murat adlı kitap, Fiat'ın 1974'te üretimi başlayan ve Türkiye'de Murat 131 adı ile piyasaya sürülen araba ile ilgili değildir. Tolstoy kitabında  Şeyh Şamil'in gözde komutanlarından Hacı Murat'ı anlatmaktadır. Hacı Murat, bir askeri plan gereği Ruslara teslim olmuş ve onlarla anlaşmış gözükerek Şeyh Şamil'e karşı bir harekete komutanlık etmiştir. Tolstoy; imanlı, inançlı ve cesur savaşçının Ruslarla olan mücadelesini, askeri dehasını konu etmektedir. Hacı Murat'ın yanı sıra Şeyh Şamil’in askeri dehası da anlatılmaktadır. Ayrıca Cüneyt Arkın'ın oynadığı Hacı Murat filmiyle de alakası yoktur. Hacı Murat Avar savaşçısıdır.

4. AMAN DİKKAT! "SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ" GERÇEK DEĞİL


Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 1961 yılında yayımlanan Saatleri Ayarlama Enstitüsü kitabı gerçek bir devlet kurumu hakkında değildir. Roman, Türk insanının Doğu ile Batı arasında bocalamasını irdeler. Saatleri Ayarlama Enstitüsü, çocukluğu II. Abdülhamit döneminde geçen, Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinde de yaşayan Hayri İrdal'ın anıları şeklinde kurgulanmıştır.
İstanbul’da filozof bir saatçinin yanında yetişen Hayri İrdal, I. Dünya Savaşı’nda askere alınır. Dört yıl sonra terhis olur ve evlenir. Bir süre sonra karısı ölür. İspritizmacılar cemiyetinde tanıştığı Pakize ile ikinci evliliğini yapar. Bir gün saatlerden çok iyi anlayan Halit Ayarcı ile tanışır. Aralarında sıkı bir dostluk gelişir. Birlikte Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nü kurarlar. Hayri irdal kendisini bu enstitünün çalışmalarına adar. Bu arada Pakize’nin kendisini Halit Ayarcı ile aldattığını fark edemeyecek kadar saatlerin dünyasına kendini kaptırmıştır. Enstitü zamanla yurt dışında tanınmaya başlar ve büyür. Ancak hükümet tarafından enstitünün kapatılmasına karar verilir. Bunun için bir tasfiye komisyonu kurulur. Enstitü yetkilileri bu komisyonda görevlendirildikleri için Hayri İrdal’ın dünyasında bir değişme olmaz ve Hayri irdal ağır işleyen tasfiye sürecinde gerçek-hayal arası aldanmaca mutluluğunu sürdürür.

5. AMAN DİKKAT! "AZINLIK RAPORU" AZINLIKLAR HAKKINDA DEĞİL


Philip K. Dick'in 1956 yılında yayımlanan Azınlık Raporu adlı öyküsü ve bu öyküden uyarlanan film ülkelerdeki azınlık halklarla ilgili politik bir hikaye değildir. Azınlık Raporu öyküsünün geçtiği geleceğin dünyasında üç mutant suçları işlenmeden önce görebilmektedir. Böylece güvenlik güçleri insanları daha suçu işlemeden yakalayabilmekte ve suçlara engel olabilmektedir. Bu suç öncesi müdahale ekibinden John A. Anderton, kendini birimin hedefi olarak bulur ve kendisine kurulan tuzağı çözüp masumiyetini kanıtlamaya çalışır.

6. AMAN DİKKAT! "ŞAMPİYONLARIN KAHVALTISI" KİTABI MEŞHUR VAN KAHVALTISINI ANLATMIYOR


van-kahvaltisiKahvaltı deyince aklınıza Van kahvaltısı geliyorsa kendinize hakim olan Kurt Vonnegut'un dünya meşhur Şampiyonların Kahvaltısı adlı kitabı bal kaymaklı, peynirli Van kahvaltısını anlatmıyor.  Kurt Vonnegut'un 1973 tarihli romanı bir dönem eleştirisidir. Vonnegut'un diğer romanlarında da görülen efsanevi kahramanı Kilgore Trout'un, delirmenin eşiğindeki bir araba satıcısı olan Dwayne Hoover'la karşılaşma öyküsü anlatılır.

7. AMAN DİKKAT "KALP AĞRISI" KİTABINDAN TIBBİ TAVSİYE ALMAYIN


Halide Edip Adıvar'ın 1924 tarihli "Kalp Ağrısı" kitabı kalp krizi, damar tıkanıklığı vb. ile ilgili bir sağlık kitabı değildir. Bir aşk romanı olan Kalp Ağrısı kitabının baş karakteri Zeyno, güçlü, esprili, çekici bir genç kızdır. En yakın arkadaşı Azize ise pek güzel ve çekici ama renksiz, kıskanç biridir. Hasan Bey'le nişanlı gibidirler. Zeyno da Saf-fet'le evlenmek üzeredir. Ancak Hasan'la Zeyno arasında dile getiremedikleri bir aşk doğmuştur. Zeyno bu tehlikeli durumdan uzaklaşmak için İstanbul dışındaki bir çiftlik evine bir süre dinlenmeye gider. Ama Hasan'la Azize de ona ve nişanlısı Saffet'e sürpriz yapmak amacıyla peşlerinden gidecektir.

8. AMAN DİKKAT! "DENİZ FENERİ" KİTABI YOLSUZLUKLARI ANLATMIYOR


Virginia Wolf'un 1927 yılında çıkan Deniz Feneri adlı romanı Türkiye'den Almanya'ya uzanan büyük bir yolsuzluk skandalına karışan Deniz Feneri Derneği ve davası ile ilgisi yok. Deniz Feneri,  sekiz çocukları ve dostlarıyla birlikte bir adada yaz tatilini geçiren Ramsay ailesinin çevresinde döner. Kocasına hayran güzel Mrs. Ramsay, ressam olmak isteyen, yaşı geçkin bekâr Lily, züğürt Tansley, eşiyle çocuklarına duyarsız davranan bencil Mr. Ramsay, Deniz Feneri'nin öne çıkan karakterleridir. Bu kişilerin karakterlerini ele veren iç monologlarıyla gelişen roman, adanın açıklarındaki deniz fenerine yapılacak gezinin ve Lily'nin elinden çıkacak Mrs. Ramsay tablosunun izleğinde ilerliyor. Wolf, I. Dünya Savaşı öncesi İngiltere'sinin geleneksel aile yaşamının felsefi ama son derece özel portresini de çiziyor.

İLGİLİ HABERSosyal medyada çok konuşulan Kürk Mantolu Madonna'nın konusu nedir?Sosyal medyada çok konuşulan Kürk Mantolu Madonna'nın konusu nedir?

9. AMAN DİKKAT! "HAYVAN ÇİFTLİĞİ" KİTABI BESİCİLİK HAKKINDA DEĞİL


Hayvan Çiftliği, George Orwell'in mecazi bir dille yazılmış, fabl tarzındaki siyasi hiciv romanıdır.  Roman, Stalinizmin eleştirisidir. Totaliter rejimlere karşıt bir solcu olan Orwell, romanında SSCB'nin kuruluşundan itibaren meydana gelen önemli olayları kara mizah yoluyla ve mecazi bir dille, bir hayvan çiftliğindeki hayvanlar üzerinden anlatır.

10. AMAN DİKKAT! YATMADAN ÖNCE 100 FIRÇA DARBESİNDEN RESİM YAPMAYI ÖĞRENEMEZSİNİZ!


Melissa P.'nin 2003 yılında çıkan ve tüm dünyada sansasyon yaratan kitabı "Yatmadan Önce 100 Fırça Darbesi" ressamlıkla ilgili bir kitap değildir. Aman resimle ilgilenen çocuğunuza bu kitabı vermeyin. 41 ülkede basılan bazı ülkelerde de yasaklanan "Yatmadan Önce 100 Fırça Darbesi"  kitabı yazarın günlüğü şeklinde hazırlanmış bir kitaptır ve daha çok olaylar -özellikle de yazarın cinsel hayatı ve seks deneyimleri- üzerine kurgulanmıştır.