YALÇIN BEL

Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un cezaevinde yazdığı “20. Yüzyılın En Büyük Lideri Mustafa Kemal” ve “20. Yüzyılın En Büyük Lideri Atatürk” kitaplarından esinlenerek oyunlaştırılan “Mucize”, İstanbul Caddebostan Kültür Merkezi’nde 10 Kasım’da seyirci karşısına çıkacak. Oyunun provalarının yapıldığı Müjdat Gezen Tiyatrosu kapılarını, SÖZCÜ için araladı. Asıl hayalinin bir Atatürk filmi olduğunu belirten Başbuğ, şunları söyledi:
20basbug20cm

TÜRKİYE’NİN AYIBI...

BİZİM bütün amacımız Mustafa Kemal’in her şeyiyle Türk toplumuna anlatılması. Bir İngiliz, bir Amerikalının yaptığı gibi tarihi bir televizyon serisi yapamayız. Bu Türkiye’nin bir ayıbı. Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili bir film yok Türkiye’de... TRT’nin çektiği Kurtuluş dizisini bir kenara koyalım, şu ana kadar yapılan en düzgün o... Neden bir film olmasın? Türkiye bunu yapamaz mı? Senaryo çok önemli. Ben yardımcı olurum. Çok güçlü bir yönetmen ve oyuncuları olacak.

İKİ YILDIR ÇALIŞIYORUZ

2012 ve 2013 yılları arasında 2 ciltlik Atatürk’le ilgili kitaplarım çıktı. Birinci kitabım ‘20. Yüzyılın En Büyük Lideri Mustafa Kemal’, ikinci ise ‘20. Yüzyılın En Büyük Lideri Atatürk’... İkisi bir bütün... Şunu ifade etmiştim, en büyük istek ve arzularımdan bir tanesi bu kitaplardan hareket ederek profesyonel bir ekiple bir senaryo yazılıp bir televizyon serisi... Televizyon olmazsa film olabilir diye düşündük. Aslına bakarsanız televizyon serisi veya film yapma konusunda pek sonuç alamadık ama ümidimizi kesmedik. Müjdat Gezen’le epey tartıştık. Bana ‘İstersen bir tiyatro oyunuyla bu işe başlayalım’ dedi. 2014 yılından bu yana Melike İlgün’le birlikte çalıştık.

MÜJDAT GEZEN İKNA ETTİ

Başlangıçta tiyatroya pek sıcak bakmadım. Amerika’daki bazı çalışmaları yakinen takip edince, bazen tiyatroların başarılı olursa filme yol açtığını gördük. Beni de ikna ettiler. Oyunda özellikle Çanakkale Savaşı’ndan başlayarak Cumhuriyet’e kadar olan dönemin bazı kesitlerini sunmaya çalıştık. Özellikle oyunlaştırma konusunda Melike İlgün’ün çok emeği var. Müjdat Gezen’e soruyoruz, ‘Oyunlaştırıyoruz ama sahneye kim koyacak?’ diye. ‘Ben karar verdim’ dedi. ‘Kim?’ diye sordum, ‘Ayşe Emel Mesci’ dedi. Bir gün okulda Ayşe Emel Mesci ‘Kuvayi Milliye’ oyunu üzerinde çalışıyor. Müjdat, oyunu anlattı ve ‘Sahneye sen koyacaksın’ deyince Ayşe Emel Mesci ağlamaya başladı. Geldi bana sarıldı. Bodrum’da defalarca bir araya geldik, senaryo üzerinde çalıştık. Bu oyunda yaklaşık 2 senenin emeği var.

BİLİNMEYEN KONULAR VAR

İstediğimiz alışılagelmişin dışında bir şey yapmaktı. Bilinmeyen ama çok önemli olayları işledik. Bilinmemesi esasında çok büyük eksiklik ama maalesef toplum bazen anonim klişe bilgilerle sınırlı kalıyor.
20oyun25cm

Oyunun hareketli olması lazım. Çok değişik bir dekor göreceksiniz. Koreografi zaten bundan daha iyisinin pek Türkiye’de yapılabileceğini zannetmiyorum. Genç bir kadroyla çalışıyoruz. Hepsi çok dinamik. Türk toplumuna Mustafa Kemal Atatürk’ü, Cumhuriyet’e giden dönemi çeşitli boyutlarıyla verebilmenin çabası içindeyiz.

ATATÜRK’E LAYIK BİR OYUN

Oyunun her türlü faaliyetini Sevgili Müjdat yapıyor. Verdiği emek hakikaten inanılmaz. 10 Kasım günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde oyunun ilk prömiyeri olacak. Mustafa Kemal Atatürk’e layık bir oyun olacağından şüphemiz yok.
20afis20cm

Esas beklentimiz Türk toplumunun büyük bir kesimine ulaşması. Mucize isminin mucidi benim. Kitaplarımızda hep anlattığımız gibi Cumhuriyet’in olması, devrimlerin gerçekleşmesi, padişahlık rejiminden Cumhuriyet rejimine geçilmesi, ümmet toplumundan millet toplumuna geçilmesinin dünyada bir örneği yok. Bu bir mucize. Bu mucizeyi de gerçekleştiren Mustafa Kemal Atatürk’tür.

BÜYÜK SÜRPRİZLERLE DOLU

Bu oyunda Türkiye’de bir ilk uygulama olacak. Tarihi oyunların çoğunda olduğu gibi bir anlatıcı vardır. Oyunda çok sürpriz anlatıcılar var. Biri benim, biri Müjdat Gezen, biri Uğur Dündar ama bunların dışında gerçekten Türkiye’nin çok saygı duyduğu, Cumhuriyet’in yetiştirdiği çok büyük kadınlarımız, erkeklerimiz var. Onları söylemiyorum, sürpriz olsun.

ATATÜRK ROLÜNÜ İKİ KİŞİ OYNAYACAK

“Mucize”nin sağlam kadrosunda, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nden 32 oyuncu var. Atatürk rolünü iki kişi karşılıklı dublörlü oynayacak. Oyun için dönemin kıyafetleri, Atatürk’ün mareşal üniforması, Vahdettin kostümü, treni, piyade tüfekleri yeniden yapıldı. İsviçre’den getirtilen özel perdenin iki tarafından da görüntü alınıyor.

‘Hakkını vererek yapmak istedik’


Yazar Melike İlgün oyunla ilgili “Sayın İlker Başbuğ çok iyi bir asker olmasının yanı sıra çok da iyi bir yazar. Kitabı değil de Cumhuriyet gibi bir mucizeyi oyunlaştırırken zorlandık. Çünkü hakkını vererek yapmak istedik. Umarım seyircimiz hem yeni şeyler öğrenmiş, hem iyi vakit geçirmiş olacak” dedi. Yönetmen Ayşe Emel Mesci ise şunları söyledi: “Atatürk ve silah arkadaşları 7 düvele karşı mücadele verdi. Cumhuriyet’i kurarak biz gibi sanatçıların yetişmelerine neden oldukları için bu mucizenin bir parçası görüyorum kendimi. Cumhuriyet’in nasıl bir mucize olduğu bir kez daha anlaşılacak.”

Müjdat Gezen: Seyirci bu tür oyunlara aç!


Müjdat Gezen, oyun için şunları söyledi: “Bizi gururlandıracak bir iş çıktı ortaya ama son kararı seyirci verir. Seyircimiz bu tür oyunlara aç ve seviyor. Atatürk’ün en çok hücuma uğradığı yıl Anıtkabir rekor kırmıştır.
20mujdatgezen15cm

Herkese bir şey oluyor, Atatürk’e olmuyor. İlkesel olarak her yıl Atatürk’le ilgili bir oyun oynuyoruz. Biz bu işi kâr için yapmıyoruz. Atatürk’ün adının geçtiği her yerde mutlu oluyoruz.”